Wino z jabłek - przepis

Alkohole    
ocena

Anglicy, Francuzi czy Belgowie gaszą pragnienie nie tylko piwem, ale także orzeźwiającym winem o małej zawartości alkoholu, jakim jest cydr. Polacy także znają ów lekko słodkawy posmak, chociaż nie piją zbyt często, a jego nazwa kojarzy się raczej z kruchym ciastem zapiekanym z owocami. Mowa oczywiście o jabłeczniku, czyli winie z jabłek.

Wino z jabłek - przepis

sxc.hu

Cydr od typowego wina jabłkowego różni sposób produkcji oraz to, że robi się go z przefermentowanego soku bardzo dojrzałych owoców bez dodatku cukru. Natomiast jabłeczniki dosładza się cukrem, kupażuje – czyli poddaje mieszaniu z innymi winami i doprowadza do osiągnięcia większej zawartości alkoholu.

Na jabłkowe wino najczęściej przeznacza się owoce z odmiany kwaśnej, do których zaliczamy antonówki czy renety. Jeśli używamy jabłek słodkich, mieszamy je z kwaśnymi i dodajemy kwasku cytrynowego, by wino nie stało się mdłe. Do wykonania wina z jabłek o 17 % zawartości alkoholu

Będzie potrzebne:

10 kg jabłek
3 kg cukru

UWAGA!

Do wyprodukowania dobrego wina przyda nam się także znajomość takich terminów, jak: moszcz, matka drożdżowa, pożywki, fermentacja burzliwa, fermentacja cicha, kupażowanie, gąsior, baniak, rurka fermentacyjna, klarowanie i siarkowanie.

Owoce należy przebrać, usunąć obite miejsca, umyć, nie obierać ze skórki. Następnie zetrzeć je na drobnej tarce i wycisnąć przez gazę. Jabłkowy moszcz można też uzyskać dzięki użyciu sokowirówki. Do moszczu umieszczonego w pojemniku fermentacyjnym dodać pożywkę w postaci „matki drożdżowej” (nastawione 2-3 dni wcześniej drożdże winiarskie – zgodnie z przepisem na opakowaniu) oraz połowę cukru wymieszanego z 2 l przegotowanej wody. Odstawić do fermentacji na kilka dni. Po upływie tego czasu dodać pozostałą część cukru rozpuszczonego w kolejnych 2 l przegotowanej wody i odstawić na 3-4 tygodnie do dalszej fermentacji.

Należy następnie użyć specjalnych środków do klarowania wina i rozlać alkohol do butelek. Osad należy usunąć. Wino powinno znaleźć się z powrotem w gąsiorze. Czynność należy powtarzać, aż do uzyskania odpowiedniej klarowności wina. Następnie rozlać je do butelek i odstawić w ciemne miejsce.

Wino jabłkowe można doprawiać rodzynkami, miodem, sokiem pomarańczowym i cukrem. Do badania ilości cukru służy cukromierz, dzięki któremu można obliczyć na podstawie odpowiednich proporcji zawartość alkoholu w winie w trakcie jego wyrobu.

Znacie inny przepis na wino jabłkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
1.91
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =

Polecamy