Z czym, jak podawać nalewkę?

Alkohole    
ocena

Historia nalewek sięga czasów antycznych. Podobno pierwszą nalewkę sporządził sam Hipokrates. Pierwsze nalewki powstawały jako lekarstwa na różne dolegliwości. Dopiero w XVI wieku zaczęto postrzegać nalewki jako trunki do konsumpcji. Polska, urodzajna w rośliny będące bazą dla nalewki, stały się jednym z największych producentów tego trunku.

Z czym, jak podawać nalewkę?

photoxpress.com

Nalewki to trunek, wytwarzany na bazie ziół, owoców, lub kwiatów. Zawartość alkoholu a nalewce nie przekracza 45%. Istnieje wiele rodzajów tego trunku. W zależności od zawartych nalewce składników, dzielimy je na:

Miodowe
Korzenne
Owocowe
Ziołowe

Trunek też serwuje się w szklanej bądź kryształowej karafce. Aby móc podziwiać piękny kolor nalewki, należy unikać kolorowego szkła. Pije się ją z kieliszków koktajlowych (z długą nóżką). Objętość kieliszków nie powinna być większa niż 50 ml. Kieliszki powinny być wykonane z grubego szkła, aby jak najdłużej zachowywały temperaturę pokojową. Nie należy dodawać do nalewek lodu (rozpuszczony zaburza smak i konsystencję napoju).

Nalewki można serwować zarówno przed, jak i po posiłku. Sprawdzają się w roli aperitifu, digestifu, a także jako dodatek do lodów i deserów. W przeciwieństwie do likierów - nalewki mogą być serwowane razem z mięsami (półwytrawne i półsłodkie) oraz do dań pikantnych.

Prosty sposób zrobienia nalewki powoduje, że należy od do najpopularniejszych trunków, wytwarzanych w domu.  Domowa nalewka uświetni każde przyjęcie.

Lubicie nalewki? Które najbardziej? Z czym i przy jakiej okazji je podajecie? Podzielcie się doświadczeniami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =

Polecamy