Chilijskie wina szturmem podbijają najważniejsze międzynarodowe konkursy. Odkryj, na czym polega ich sekret.
Czym się wyróżnia chilijskie wino?
Po pierwsze, winogrona w tym kraju są w większości zbierane ręcznie, dzięki czemu tylko najbardziej dojrzałe owoce trafiają do fermentacji.
Po drugie, blisko połowa lokalnych winnic należy do kobiet! Kobiety są też liderkami organicznych i biodynamicznych rozwiązań w lokalnym winiarstwie. Chilijskie wina nie tylko są produkowane przez panie, ale również przez nie z chęcią wybierane. W konkursie Women’s Wine & Spirit Awards 100 jurorek zdecydowało, że to właśnie wino z tego regionu zasługuje na główną nagrodę.
Jednak nie tylko kobiece podniebienie ma do chilijskich win słabość. Chilijskie wina niejednokrotnie dominują na podium prestiżowych konkursów.
Kluczowe chilijskie szczepy
Słońce w Chile świeci niemal przez cały rok. Aż 300 słonecznych dni w roku, bryza Oceanu Spokojnego, pasma górskie i aż 3000 rzek tworzą doskonały klimat do uprawy różnorodnych winorośli. Dzięki temu to niewielkie państwo jest w pierwszej dziesiątce krajów produkujących najwięcej wina.
Dwadzieścia odmian winorośli oznacza, że powstają tu zarówno proste wina na co dzień, jak i wyrafinowane dzieła sztuki na wyjątkowe okazje. Swoją przygodę z tutejszymi winami zacznij od wielkiej piątki: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Carménère. Czerwone wina chilijskie
Carménère to symbol chilijskiego winiarstwa, choć jego uprawa składa się zaledwie na 10% lokalnej produkcji.
Ta charakterystyczna odmiana wzięła się z rodziny cabernetów, ale jest delikatniejsza od Cabernet Sauvignon ze starego kontynentu. Wina z Carménère cechują aromaty czerwonych owoców, jagód i przypraw. W bukiecie znaleźć można także gorzką czekoladę, tytoń oraz skórę. Wina z tego szczepu najlepiej smakują, gdy są młode.
W kulinarną podróż do Chile zabierze Cię LAZY WHEEL Carmenere 1L. Wytrawne wino o zrównoważonej kwasowości zaskakuje ciekawym bukietem. Łączy w sobie słodkie nuty malin, kwaśne śliwek i pikantny posmak papryki. Komponuje się z dobrze doprawionymi potrawami mięsnymi, makaronami oraz serami.
Białe wina chilijskie
Mimo że to czerwone wina chilijskie są w centrum zainteresowania, także wśród miejscowych białych win znajdziemy prawdziwe skarby. Warto ich poszukać wśród Sauvignon Blanc i Chardonnay.
Perfekcyjnym wprowadzeniem w lokalne białe wina jest LAZY WHEEL Chardonnay. Zbalansowane wino o świeżym bukiecie z cytrusów i brzoskwini oferuje przyjemne orzeźwienie. Soczystość tego wina i długi finisz współgrają z daniami z drobiu, makaronami w kremowych sosach, owocami morza i miękkimi serami.
Więcej wyjątkowych win z całego świata znajdziesz na Wybieramwino.pl.