12 potraw które powinny znaleźć się na wigilijnym stole

Boże Narodzenie    
ocena

Dla Polaków Wigilia to bardzo ważny moment, który celebrujemy w gronie najbliższych osób. Wigilia przyjęła formę postnej uczty, która zaczyna się wspólną modlitwą, czytaniem fragmentu Pisma Świętego dotyczącym narodzin Chrystusa, łamaniem opłatka, składaniem życzeń i spożywaniem 12 potraw, zróżnicowanych w zależności od regionu kraju.

12 potraw które powinny znaleźć się na wigilijnym stole

fot. Anita Szot

Wigilia w polskiej tradycji zajmuje szczególne miejsce. Do liturgii chrześcijaństwa weszła  około VII wieku jako czas oczekiwania tuż przed narodzeniem Pańskim. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa vigiliare – „czuwać” i vigilia – „czuwanie, warta”. Etymologia słowa dokładnie obrazuje charakter tego obrzędu. W kościele katolickim sprawowany jest on 24 grudnia, w kościołach wschodnich, ze względu na kalendarz julianski - 5 (Ormianie) lub 6 stycznia (prawosławie, greckokatolicyzm), wraz z pokazaniem się pierwszej gwiazdy na niebie, symbolizującej gwiazdę betlejemską.

Wiele z wigilijnych obrzędów ma swoje źródła w tradycji ludowej. Do dzisiejszego dnia pod obrus wkłada się sianko. Z jednej strony przypomina ono o nędznych warunkach, w jakich narodził się Chrystus, z drugiej strony zapewniało dorodne plony i co za tym idzie – dostatek. Kolejnym symbolem jest liczba 12 dań. I znowu mamy różne interpretacje – 12 miesięcy w roku lub 12 apostołów. W dawnych czasach na stole można było znaleźć potrawy przyrządzone jedynie z płodów ziemi, obecnie króluje ryba, przyrządzana na wiele sposobów. Według kanonu chrześcijaństwa, wieczerza wigilijna nie musi być postna, jednak przedstawiciele kościoła zachęcają do tego wiernych.

Praktycznie w każdej rodzinie katolickiej kultywuje się także pogańskie obrządki. Ustawianie dodatkowego nakrycia dla niespodziewanego gościa to pozostałość po kulcie zmarłych. Właśnie w taki sposób oczekiwano na odwiedziny dusz tych, którzy odeszli.

Potrawy wigilijne także pełne są ukrytych symboli, o których wiedzę przekazuje się z pokolenia na pokolenie. W wielu domach ryba – znak Chrystusa, stanowi najważniejszą część uroczystej wieczerzy. Zazwyczaj jest to smażony karp, ale coraz częściej przyrządza się łososia czy dorsza. Dodatkiem jest chleb zwiastujący dobrobyt. Kolejną osławioną potrawą jest barszcz wigilijny i uszka z kapustą i grzybami, których zapach ożywia gości. Kapusta z grochem jest połączeniem, które zapewnia urodzaj i zdrowie. Aromatyczny kapuśniak z suszonymi grzybami to danie, które ułatwiało kontakty ze światem zmarłych.

Niezwykle popularna jest potrawa z makiem, tzw. kutia. Przyrządzamy ją w następujący sposób: łuskaną pszenicę gotujemy do miękkości ok. godziny. Mak wsypujemy do wrzątku i chwilę gotujemy a następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do maku dodajemy pokrojone orzechy, figi, daktyle, pszenicę i naturalny miód. Mieszamy, a powstałą masę możemy przełożyć do miseczek i włożyć je do lodówki. Mak - jako symbol płodności w połączeniu z miodem, który zapewniał opiekę ze strony istot nadprzyrodzonych - był i jest obecnie obowiązkowym daniem wigilijnym.

Często spotykane są także pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, krokiety, a także gołąbki.

Uczestnicy wieczerzy powinni skosztować każdej potrawy, bo zgodnie z ludowym zwyczajem, tylko wtedy dostąpią dostatniego i pełnego miłości kolejnego roku swojego życia.

UWAGA!

Podczas sporządzania wigilijnego menu liczy się każdy element, dlatego przykładowo barszcz czerwony z uszkami, liczymy jako dwa dania. Nie zapomnijmy o kompocie z suszek – tradycyjnym napoju o charakterystycznym, cierpkawym smaku.

A co u Was jada się na wigilię? Jakiej potrawy nie może zabraknąć?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =