Do jej przygotowania
15 suszonych grzybów, najlepsze będą prawdziwki, podgrzybki, ewentualnie kozaki,
porcja włoszczyzny, takiej jak do rosołu,
duża cebula,
łyżka masła,
1/2 łyżki mąki,
kilki kropel octu winnego,
sól, pieprz.
Uwaga!
Jeśli nie mamy czasu, możemy ugotować zupę na bulionie z kostki – grzyby są tak aromatyczne, że nie będzie czuć różnicy, jednak zupa nie będzie miała wtedy żadnych wartości dla organizmu – jedynie walory smakowe.
Gotowanie zupy zaczynamy od przygotowania grzybów – myjemy je w zimnej wodzie, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pół godziny. Po upływie tego czasu dodajemy przygotowaną, tzn. obraną, oczyszczoną włoszczyznę (albo wrzucamy kostkę rosołową). Gotujemy, aż wszystkie składniki, zwłaszcza grzyby, zmiękną. Kiedy będą miękkie wyjmujemy je z zupy i kroimy na małe kawałki, a zupę klarujemy (bulionu z kostki nie trzeba). Wkładamy pokrojone kawałki grzybów z powrotem do zupy, dodajemy masło, mąkę, ocet winny, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać możemy z grzankami, z makaronem, z jajkiem. Zupa możemy długo przechowywać, jest postna, więc nic się w niej nie zepsuje, a jeśli mamy ochotę zjeść inną jej wersję – poza zabieleniem śmietaną, możemy podgotować w niej kilka plastrów wędzonego boczku.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Do przygotowania zupy grzybowej będziemy potrzebować:
50 g kaszy gryczanej
4 łyżki oleju
40 g cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do zup
50 ml śmietany (najlepiej kwaśnej)
natka pietruszki
sól
ocet
pieprz
listki laurowe
Zabieramy się do pracy. Rozpcozynamy od posiekania cebuli i czosnku. Grzyby kroimy w platerki, kaszę przelewamy wodą (aby ją umyć). W garnku rozgrzewamy olej i smażymy nanim grzyby z czosnkiem.
Bazę zupy doprawamy przyprawą warzywną i małą ilością soli. Do naszej mieszanki wrzucamy kaszę, liść laurowy. Następnie zalewamy wodą.
Gotujemy na bardzo małym ogniu.
Ostatnim krokiem w przyrządzaniu zupy jest dolanie do niej śmietany zmieszanej z odrobinką mąki i doprawienie jej octem i natką pietruszki.
Znacie inny przepis na grzybową? Podzielcie się nim w komentarzu.