Dobrą kapustę z grochem należy umiejętnie przyprawić. Oto bazowe składniki na taką wigilijną kapustę.
1,2 kg kiszonej kapusty,
2–3 cebule,
1 łyżka przyprawy w płynie,
20 dag łuskanego grochu,
5 dag suszonych grzybów,
1/3 szklanki oleju,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier.
Najpierw zalewamy wrzątkiem groch. Odstawiamy na dwie godziny. Groch musi napęcznieć. Grzyby trzeba opłukać, zalać dwiema szklankami wody i odstawić na 30 minut. W tym czasie zmiękną, a wtedy można już zacząć je gotować. Gotujemy grzyby 30 minut, a potem wyjmujemy z wody (nie wylewamy wody!) i kroimy w paseczki.
Groch po 2 godzinach odcedzamy, zalewamy świeżą, gorącą wodą, solimy, pieprzymy i dodajemy maggi. Gotujemy do miękkości. Najlepiej sprawdzić czy groch jest już gotowy.
Kapustę musimy równo, dokładnie posiekać. Zalewamy wodą spod grzybów i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy pod przykryciem, gdy zaczyna się ogrzewać, wrzucamy grzyby i doprawiamy.
Teraz już można pokroić cebulę. Najlepiej pokroić ją w piórka. Cebulę szklimy na tłuszczu przez 5 minut i dorzucamy do kapusty, dokładnie mieszając, by nie została na wierzchu. Na końcu do kapusty dodajemy groch i gotujemy, nadal mieszając. Doprawiamy do smaku.
Kapustę gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie i aromatyczne, przesiąknięte przyprawami. Trwa to od 1 do 2 godzin. Długie gotowanie nie zaszkodzi kapuście. Podobnie jest z podgrzewaniem – najlepiej nawet kilka razy podgrzać całość, nawet jeśli chcemy zjeść tylko jedną porcję.
Znacie inny przepis na kapustę z grochem? Podzielcie się nim w komentarzu.