Boże Narodzenie Karp wigilijny - przepis

Karp wigilijny – przepis

-

Przepisów jest tyle, ile polskich rodzin z zachowanymi, starymi już, tradycjami wigilijnymi. Poniżej przedstawiam kilka najciekawszych przepisów na wigilijnego karpia.

Pierwszy z nich to karp w boczniakach. Do jego wykonania będą potrzebne:




kilogram karpia
2 pory
30 dag boczniaków
2 dag mąki
4 dag masła
pół cytryny
200 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
2 goździki
sól, pieprz, cukier do smaku

Rybę należy najpierw oprawić i dokładnie oczyścić, opłukać i podzielić na porcje. Następnie udusić ją na maśle dodając por posiekany w krążki, wraz z przyprawami. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paski i udusić na tłuszczu. Tak przygotowane boczniaki dodać do duszącego się na maśle karpia. Sos doprawiamy mąką zmieszaną z niewielką ilością wody, wyciskamy do niego sok z cytryny, wlewamy wino i posypujemy siekaną natką pietruszki. Całość należy doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić jeszcze przez około 5 minut. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z ryżem i kolorową francuską surówką.

Do kolejnego przepisu, tym razem na karpia smażonego w maśle, będą potrzebne:

dowolną ilość karpia
cytryna
sól
pieprz do smaku
masło
bułka tarta
2 jajka
trochę mleka (w zależności od tego ile będzie karpia)

W mleku moczymy karpia przez około 2 godziny, aby stracił nieprzyjemne i intensywnie rybny zapach i smak. Następnie, po wyjęciu go z mleka, należy go dokładnie umyć, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie panierujemy rybę jak kotleta, maczając najpierw w rozmieszanym jajku, a następnie obtaczając ją w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Następnie wkładamy rybę do żaroodpornego naczynia i w temperaturze 180 stopni zapiekamy ją przez około pół godziny.

Kolejny przepis to karp z pieczarkami. Będą do niego potrzebne:

3 średnie karpie
1 kilogram pieczarek
3 cytryny
4 małe cebulki
masło do smażenia
sól
pieprz
kolendra do smaku

Karpia najpierw należy oprawić, oczyścić, wypłukać i pokroić w dzwonki. Następnie – osuszyć, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypujemy go również kolendrą. Tak przygotowaną rybę należy odstawić na 2 godziny do lodówki.

W tym czasie dokładnie oczyszczamy i opłukujemy pieczarki, osuszamy je i kroimy w plasterki. Cebulę należy obrać, pokroić w talarki i podsmażyć razem z grzybami na maśle, do momentu, aż odparuje z nich woda. Przygotowane żaroodporne naczynie należy wysmarować masłem, ułożyć w nim rybę, przykryć warstwą pieczarek i zapiekać około godziny w 160 stopniach.

Potrawa ze zdjęcia przygotowana przez blog Ireny i Andrzeja:

Karp pieczony z cebulą

SKŁADNIKI: 1/2 kg karpia, 1 szklanka cebuli (posiekanej), 1/4 szklanki pietruszki (posiekanej), olej, sok z cytryny, kminek

WYKONANIE: Rybę umyć, podzielić na porcje. Aby się nie „zbiegła”, ponacinać skórę. Następnie posypać solą. Cebulę pomieszać z pietruszką i tą mieszaniną obłożyć karpia. Rybę posypać kminkiem i skropić cytryną. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Znacie inny przepis na karpia? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Konto za granicą a polskie konto walutowe – porównanie

Rozwiązanie polegające na otwarciu zagranicznego konta znajduje uzasadnienie głównie w przypadku osób przebywających za granicą (stale lub okresowo). Klienci sektora private banking (bankowość klienta zamożnego) również mogą rozważać taki wariant, lecz w ich przypadku jest on podyktowany zupełnie innymi motywami (intensywna działalność inwestycyjna za granicą). Ostatnia grupa potencjalnych posiadaczy zagranicznych kont walutowych to studenci, którzy zrekrutowali się na zagraniczną uczelnie lub zostali zakwalifikowani do wyjazdu w ramach programu stypendialnego.

Jak podawać koktajle?

Koktajle alkoholowe, czyli drinki, są mieszaniną różnych alkoholi, często kolorową, ładnie ozdobioną. Tak jak inne napoje alkoholowe podlegają dość surowym normom savoir-vivre’ u, zarówno wtedy, gdy są podawane, jak i podczas spożywania ich. Jak serwować koktajle alkoholowe? Co radzi savoir-vivre?

Zobacz też

Formalności prawne przy kupnie mieszkania

Zakup mieszkania jest poważną inwestycją, dlatego powinna ona być przemyślana, zaś nabywca powinien zabezpieczyć się prawnie przed późniejszymi nieprzyjemnościami. Podpisanie umowy sprzedaży sporządzonej u notariusza jest tak naprawdę najprostszą formalnością prawną związaną z zakupem mieszkania. Należy dopilnować wielu dodatkowych formalności, by po zakupie naprawdę cieszyć się nowym domem.

Czy warto zainwestować w deskorolkę elektryczną?

Nowoczesne rozwiązania sprzętowe z roku na rok zyskują na popularności. Coraz chętniej wykorzystujemy je do codziennego użytku i posługujemy...

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Może Cię zainteresuje: