Cholera - epidemiologia, objawy

Choroby    
ocena

Na cholerę zachorować mogą szczególnie mieszkańcy, turyści, podróżni, którzy zamieszkują bądź odwiedzają kraje o niskim statusie ekonomicznym. Również patologia ta stanowi problem w państwach rozwijających się. Nie bez znaczenia jest układ stref klimatycznych – strefy klimatu podzwrotnikowego i zwrotnikowego, to właśnie tam istnieje zwiększone ryzyko zakażenia się cholerą.

Cholera - epidemiologia, objawy

W jaki sposób może dojść do zakażenia?

Najczęściej choroba ta rozwija się w wyniku spożycia pokarmu lub wody, która była zanieczyszczona. Dlatego tak ważne jest, aby turyści, którzy korzystają z pól biwakowych, kempingów, schronisk pamiętali o tym, że gdy tylko mają wątpliwości co do jakości wody, zrezygnowali z jej użycia. Dużo bezpieczniejsze jest spożywanie wody butelkowanej. Należy także dokładnie rozważyć jedzenie świeżo złowionych ryb, które pochodzą ze zbiorników wodnych o dużym zanieczyszczeniu. Rezerwuarem cholery jest człowiek, zaś materiał zakaźny stanowi przede wszystkim zanieczyszczona odchodami ludzi woda i pożywienie.

Cholerę wywołuje bakteria – przecinkowiec cholery. Najbardziej korzystna dla życia dla tej bakterii jest temperatura około 37 stopni. Niemniej jednak – w środowisku wodnym także niższa o 10-12 stopni temperatura stanowi optimum dla Vibrio cholerae. Bakterie te mogą należeć do różnych grup serologicznych. Natomiast wśród najbardziej popularnej grupy 01 wyróżnia się jej dwa biotypy. Pierwszy z nich – biotyp klasyczny – może wywołać chorobę, w trakcie której dochodzi zwykle do poważniejszego odwodnienia pacjenta, z czym związane są gorsze rokowania. Drugi biotyp, zwany El Tor, doprowadza zazwyczaj do rozwoju cholery o wiele łagodniejszym przebiegu.

Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

Pierwsze syndromy występują zazwyczaj szybko, dzień lub dwa po wypiciu zanieczyszczonej wody czy spożyciu pokarmu. Choroba ma charakter ostry, a objawy występują nagle. Najbardziej typowa jest biegunka. Chory oddaje stolce, które opisać można jako zupełnie płynne. Typowo nie ma w nich śluzu ani krwi. Kolor tych płynnych stolców może być szary lub prawie przeźroczysty. Często określa się je jako „ryżowate”. Pacjentom nie towarzyszy ani uczucie parcia na stolec, ani też ból brzucha. Ważne jest, aby podać, iż ilość stolców na dobę jest bardzo duża, żeby nie powiedzieć – ogromna; może ich być nawet kilkadziesiąt. W ciężkich przypadkach pacjenci nie są w stanie z tego powodu opuścić toalety. Czasami w przebiegu cholery obecne są także wymioty.

Utrata tak dużej ilości wody wraz z płynnymi stolcami sprawia, że istnieje ogromne ryzyko odwodnienia pacjenta. Chory odczuwa pragnienie. Skóra i błony śluzowe stają się suche, pomarszczone. Twarz pacjenta można opisać jako twarz człowieka cierpiącego. Mają na to wpływ zaostrzające się rysy twarzy, oczy mogą wyglądać jak zapadnięte. Sposób mówienia pacjentów jest również zmieniony, głos staje się piskliwy lub ochrypnięty.

Czy znacie kogoś, kto cierpiał na tę chorobę? Jakie leczenie zastosowano? Wypowiedzcie się.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =