Jak leczyć anemię domowymi sposobami?

Choroby    
ocena

Anemią (niedokrwistością) nazywa się spadek poniżej normy stężenia hemoglobiny oraz liczby krwinek czerwonych we krwi. Jej przyczyną zazwyczaj jest niedobór w organizmie żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego.

Jak leczyć anemię domowymi sposobami?

http://pixabay.com

Anemia zawsze wymaga konsultacji z lekarzem. Niemniej – niezależnie od przepisanych przez specjalistę medykamentów – możemy próbować zwalczyć ją domowymi sposobami. Najważniejsza jest przy tym odpowiednia dieta.

Dieta osób chorych na anemię powinna być przede wszystkim bogata w żelazo. Znajdziemy je w chudej wołowinie, w wątróbce (wieprzowej, wołowej i drobiowej), w piersi kurczaka, w wędlinach oraz rybach. Jeśli jesteś wegetarianinem, to jedz w dużych ilościach warzywa zielone, np. szpinak, brokuły, brukselkę, natkę pietruszki. Przy czym, co należy podkreślić i zapamiętać, żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych (tzw. hemowe) jest o wiele łatwiej przyswajalne niż te, które pochodzi od roślin (tzw. niehemowe). Dlatego wegetarianie i osoby nieprzepadające za mięsem powinny dodatkowo zaopatrywać organizm w witaminę C, dzięki której wchłanianie żelaza z pożywienia wzrasta kilkukrotnie.

Przyswajanie żelaza jest blokowane przez kawę oraz herbatę, które zawierają taniny. Dlatego jeżeli masz anemię, postaraj się je odstawić na jakiś czas. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie życia bez filiżanki kawy bądź herbaty, sięgaj po nią najwcześniej dwie godziny po spożytym posiłku. Wchłanianie żelaza utrudnia również kwas fitynowy (otręby i płatki owsiane) oraz kwas szczawiowy (szczaw, rabarbar).

Oprócz żelaza ważne jest także przyjmowanie witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Najwięcej witaminy B12 znajduje się w mięsie wołowym, drobiowym, rybach, owocach morza, mleku i jego przetworach oraz żółtku jaja. Z kolei aby dostarczyć organizmowi kwas foliowy należy sięgnąć po zielone warzywa, np.: szparagi, szpinak, zieloną sałatę, brukselkę, fasolkę oraz po produkty pełnoziarniste. W przypadku anemii warto także przyjmować kwas foliowy pod postacią tabletek.

W walce z anemią zalecany jest sok z pokrzywy jako bogate źródło witaminy C oraz żelaza. Jest on prosty w przygotowaniu – wystarczy zmiksować garść świeżych listków z dodatkiem wody. Miksturę pij dwa razy dziennie. Podobnie działa także sok z buraka, który zawiera nie tylko witaminę C i żelazo, ale również kwas foliowy. Dla lepszego smaku możesz dodać do niego  cytrynę oraz miód. Zaleca się picie pół szklanki soku dziennie.

Jeśli walczysz z anemią, to pamiętaj o regularnych badaniach krwi. Po trzech miesiącach poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek we krwi powinien wrócić do normy. Jeśli tak się nie stanie, to koniecznie skonsultuj się ze lekarzem specjalistą, czyli hematologiem.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =