Jak się pozbyć biegunki domowymi sposobami?

Choroby    
ocena

Biegunkę mogą wywołać różne czynniki: drobnoustroje, toksyny lub niezakaźne choroby jelit. Zawsze jest to stan potencjalnie niebezpieczny dla organizmu, ponieważ nadmierna liczba wypróżnień może doprowadzić do szybkiego odwodnienia i zaburzenia wewnętrznej równowagi mineralno-elektrolitowej. Najważniejsze zatem, by podczas biegunki pić - w niewielkich ilościach, ale przez cały dzień. I obowiązkowo przejść na dietę - to sprzyja opróżnieniu jelit z drażniącej je zawartości

Jak się pozbyć biegunki domowymi sposobami?

sxc.hu

W pierwszej fazie walki z biegunką trzeba stosować tylko płyny. Pokarmy wprowadza się ostrożnie i dopiero wtedy, gdy jelita zaczynają pracować normalnie.

Oto skuteczne sposoby na biegunkę, które można stosować w domu:
- Połóż się do łóżka i weź ze sobą termofor - ciepło uspokaja i relaksuje. Jeśli nie czujesz się bardzo źle, możesz wziąć ciepłą, odprężającą kąpiel z dodatkiem olejku miętowego lub imbirowego.
- Delikatnie, spokojnie wymasuj brzuch kolistymi ruchami - w ten sposób pomagasz odprężyć się jelitom. Możesz wzmocnić siłę masażu stosując miksturę z kilku kropli olejku eterycznego wymieszanego z dwoma łyżkami oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Zastosuj odkażający olejek z drzewka herbacianego, działający rozkurczająco i przeciwbólowo olejek miętowy lub przeciwbakteryjny olejek geraniowy.
- Popijaj niegazowaną wodę mineralną albo słaby napar z kwiatów rumianku - działa rozkurczowo i przeciwzapalnie; herbatki z mięty pieprzowej lub koperku regulują pracę jelit i łagodzą napięcie brzucha.
- Przygotuj kompot z suszonych jagód: garść owoców zalej szklanką wrzątku i gotuj pod przykryciem 15 minut. Popijaj ciepły płyn - ma właściwości bakteriobójcze i zatrzymujące biegunkę.
Kiedy poczujesz się już lepiej, spróbuj zjeść marchwiankę - zupę z gotowanej w lekko osolonej wodzie, rozdrobnionej marchewki. Pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę płatków ryżowych. To sprawdzony środek na zatrzymanie biegunki i dostarczenie organizmowi łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Stopniowo wzbogacaj menu: zacznij od niewielkich ilości lekkiego jedzenia np. kleiku ryżowego. Może być lekko osolony do smaku. Kolejno wprowadzaj do jadłospisu białe pieczywo, lekkie zupy warzywne, gotowane ryby i na samym końcu gotowane, delikatne mięso. Jedz mało, ale często, by nie obciążać jelit nadmierną ilością pokarmu.

Jak postępujecie, gdy macie biegunkę? Jak się leczycie?

OCENA
3.71
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =