Jaka dieta przy celiakii?

Choroby    
ocena

Każda osoba, która choruje na celiakię, powinna przestrzegać diety bezglutenowej. Dzięki dostosowaniu się do niej i uświadomieniu sobie, co można jej jeść, a czego nie, daje sobie szansę na normalne życie bez dokuczliwych objawów choroby. Symptomy celiakii zwykle zanikają już po pierwszych dwóch tygodniach stosowania odpowiednich zaleceń żywieniowych. Po czasie około 1,5 miesiąca poprawie ulega także obraz histopatologiczny wycinków z jelita cienkiego.

Jaka dieta przy celiakii?

photoxpress.com

Co jest najważniejsze?

Najważniejsze u osób z chorobą trzewną jest wyrobienie w sobie nawyku sprawdzania, czy dany produkt zawiera gluten, czy też nie. Producenci wychodzą często naprzeciw oczekiwaniom klientów i zamieszczają na różnych artykułach specjalny symbol w postaci przekreślonego kłosa zboża. Wtedy można mieć pewność, co do składu produktu. Gluten jest składnikiem białkowym otoczek zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Z tym kojarzy się nam gluten i tak jest powszechnie postrzegany. Mniej popularne są już informacje, mówiące o tym, że gluten używany jest także jako dodatek do żywności. Występuje wtedy najczęściej pod nazwą błonnik pszenny. Wzięła się ona stąd, że dzięki jego właściwościom pokarmy, do których jest dodawany dostarczają mniej kalorii, powodują, że odczuwa się mniejszy głód, a także sprawia, że wydłuża się ich termin ważności. A zatem nie dziwi fakt, że np. niektóre wędliny lub gorzka czekolada mogą zawierać gluten. Te szczegóły dotyczące technologii żywności są ważne, bo jeden produkt z danej firmy może być dozwolony dla osób przestrzegających diety bezglutenowej, a ten sam z innej produkcji już nie.

Niemniej jednak warto przynajmniej ogólnie usystematyzować wiedzę. Będąc na diecie bezglutenowej, należy się wystrzegać produktów wykonanych z przetworzonej pszenicy, żyta, jęczmienia. Nie należy jeść zwykłego i razowego chleba oraz pieczywa chrupkiego. Niedozwolone są także zwykłe makarony, kasze manna, jęczmienna, owsiana, płatki owsiane, ciasta, herbatniki i słodycze, które zawierają gluten.

dieta bezglutenowaFot. sxc.hu

Dieta bezglutenowa nie jest pozbawiona przyjemności dla podniebienia! W zasadzie do woli można pić mleko, jeść ser biały, twaróg, sery żółte i jaja. Poza nabiałem można spożywać mięsa i wędliny, ale warto przedtem sprawdzić na stronach internetowych producenta lub na opakowaniu, czy nie ma w nich dodatku glutenu. Także bezpieczne są produkty takie jak ryż, kukurydza, soja, gryka. Wśród warzyw i owoców nie ma żadnych ograniczeń. Delektować się należy cukrem, miodem, orzechami, kawą, herbatą i kakao. Wszystkie przyprawy, pieprz i sól, są dozwolone, jak również masło i inne tłuszcze. Należy być natomiast ostrożnym przy wyborze pieczywa, ciast i deserów - jeśli nie zawierają glutenu, są bezpieczne dla zdrowia chorych na celiakię. Prawidłowo stosowana dieta bezglutenowa jest najskuteczniejszą metodą leczenia choroby trzewnej.

Cierpicie (lub ktoś z Waszych bliskich) na celiakię? Jak wygląda Wasza dieta? Gdzie robicie zakupy? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =