Nietolerancja lub alergia na gluten zawsze wywołują objawy ze strony dziecięcego brzuszka. Do najczęstszych należą obfite kupki wraz ze słabym przybieraniem na wadze lub nieprzybieraniem, a także bólami brzucha. Podobne symptomy wywoływane są przez chorobę – celiakię. W tym wypadku również powinien zaniepokoić wygląd kupek. Najczęściej są one duże, jak gdyby tłuste, ze znaczną zawartością niewchłoniętych składników. Dzieje się tak z powodu niszczonych kosmków jelitowych, przez które niezbędne składniki odżywcze powinny przeniknąć do krwi. To, co nie dostaje się do krwiobiegu, zostaje wydalone w kupce. Tym samym maluch słabo rośnie i nie przybiera na wadze. Co więcej w wyniku „uciekających” wartości odżywczych dziecko może być osłabione lub zachorować dodatkowo na anemię.
Niezmiernie ważna jest prawidłowa diagnoza lekarska. Można przeprowadzić różne potwierdzające badania. Zawsze niezbędna będzie odpowiednia, bezglutenowa dieta, w przypadku celiakii przez całe życie, natomiast alergii – przez określony czas. Tylko ściśle przestrzegana dieta jest gwarantem poprawy stanu zdrowia, odbudowania zniszczonych kosmków jelitowych i przywrócenia prawidłowego wzrastania i przybierania na wadze.
Jadłospis powinien składać się z produktów bezglutenowych. Co więc jest zakazane? Między innymi tradycyjne pieczywo (chleb, bułki), makarony, mąki, nawet słodycze zawierające mąkę, ciasta i ciastka, płatki śniadaniowe, guma do żucia, parówki, pasztety, itd. Zastępników można szukać w sklepach z tzw. zdrową żywnością, na półkach z żywnością bezglutenową lub po prostu w internecie. Na przykład zamiast mąki możemy więc stosować koncentraty mąki. Niestety gotowe produkty są drogie, dlatego mając podstawowe bezglutenowe środki spożywcze, mamy gotują same. Dość często pojawiające się alergie na gluten zaowocowały wieloma przepisami na smaczne jedzenie dla dzieci.
Uwaga!
Przestawienie kuchni na dietę wykluczającą gluten może początkowo przynieść trudności. Nie ma jednak innego wyjścia, gdyż tylko ściśle przestrzegane ograniczenia przynoszą stopniową poprawę.
Podejrzewacie, że Wasze dziecko może być uczulone na gluten? Konsultowaliście się z lekarzem? Jakie objawy Was niepokoją? Dajcie znać!