Szkorbut - przyczyny, objawy

Choroby    
ocena

Szkorbut, zwany gnilcem lub chorobą marynarzy, nie jest jedynie przykrym następstwem niedoboru witaminy C. Trzeba zdawać sobie sprawę, że to naprawdę ciężka choroba ogólnoustrojowa, która - jeśli nie jest właściwie rozpoznana i leczona - może prowadzić do śmierci.

Szkorbut - przyczyny, objawy

http://pixabay.com

Silny niedobór kwasu askorbinowego, czyli witaminy C to bezpośrednia przyczyna szkorbutu. Witamina ta jest niezbędnym czynnikiem, koenzymem, od którego zależy prawidłowe działanie enzymów biorących udział w procesach dojrzewania kolagenu w ciele. Kolagen jest zaś odpowiedzialny za prawidłowy wygląd i funkcjonowanie skóry. Od ilości i jakości tego białka zależy też właściwa praca układu ruchu.

Niedobór witaminy C odbija się zatem w pierwszej kolejności na strukturach, których właściwe funkcjonowanie i wygląd zależy od obecności kolagenu. Z racji tego, że witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie, organizm nie potrafi jej zmagazynować w tkankach - jej nadmiar jest wypłukiwany z ustroju.

Choroba rozpoczyna się od wystąpienia krwawień - początkowo z dziąseł, a następnie z innych narządów. Na języku widoczne są zmiany, zęby niepodtrzymywane przez osłabione dziąsła chwieją się i wypadają. Postępujący szkorbut prowadzi do osłabienia układu kostnego i do częstych złamań. Pojawiają się bóle mięśni, stawów, kości i ogólne osłabienie ustroju połączone ze spadkiem odporności. Na niedostatek witaminy C negatywnie reaguje również układ krwionośny i krwiotwórczy: u chorego stwierdza się anemię. Występuje także depresja. Krwawienia, zmiany wysiękowe i trudne gojenie się ran mogą doprowadzić do rozwoju zakażenia, a przy osłabionej odporności może rozwinąć się sepsa i chory dość szybko umiera.

Szkorbutu nie wolno lekceważyć: nieleczony może zabić.

leczenie szkorbutu lekisxc.hu

UWAGA!

Leczenie polega na regularnych dostawach witaminy C: doustnie i pozajelitowo. Dawki są ustalane indywidualnie - w zależności od wieku pacjenta i zaawansowania choroby. W leczeniu szkorbutu stosuje się: - syntetyczną witaminę C - owoce i warzywa bogate w naturalny kwas askorbinowy: polecane są (najlepiej świeże) cytrusy, truskawki, ziemniaki, soki i przetwory z dzikiej róży, berberysu, rokitnika, żurawiny, czarnej porzeczki, dzikiego bzu czarnego. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nawet wysokie jej dawki nie są szkodliwe. Nie powinna być jednak podawana w wysokich dozach osobom chorującym na kamicę nerkową lub żółciową. Optymalną dawkę zawsze ustala lekarz.

Co wzbudziło Wasz niepokój? Czy rozpoznajecie powyższe objawy u siebie?

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 4 =