Zaparcia mogą być:
– ostre – to nagła niemożność regularnego oddania stolca
– przewlekłe – te występują najczęściej.
Zaparcia mogą być spowodowane przez:
Niewłaściwą dietę i popełniane błędy żywieniowe – głównym winowajcą jest niedobór błonnika w jadłospisie, a więc dieta uboga w warzywa, owoce i produkty z pełnego ziarna. Błonnik działa w przewodzie pokarmowym jak miotła: przechodząc przez przewód pokarmowy skutecznie wymiata z niego zalegające resztki; przyspiesza także perystaltykę jelit i zapewnia właściwą konsystencję masy kałowej. Jeśli dieta obfituje w mięso, sery, wędliny, produkty mączne i wysoko przetworzone, w jelitach zapanuje zastój. Spowolnienie ruchów robaczkowych jelit oznacza zaś, że resztki pokarmowe ślamazarnie przesuwają się w kierunku odbytnicy i – przy takim sposobie odżywiania – jest ich niewiele. W efekcie w jelicie grubym dochodzi do zaburzenia składu zasiedlającej je mikroflory.
Najczęściej popełnianym błędem żywieniowym jest nieregularne jedzenie i objadanie się na noc. Jelita chodzą spać z kurami, a nawet jeśli robią to nieco później, spożywanie obfitej obiadokolacji około godziny 23.00 jest działaniem wyjątkowo szkodliwym dla zdrowia i przeciążającym jelita. Nieregularne pory posiłków i jedzenie w pośpiechu byle jak przegryzając kęsy, to prawdziwa plaga dotykająca miliony osób na całym świecie. Odbija się to na rozregulowaniu dobowego rytmu pracy jelit i na obciążaniu żołądka. Niedokładnie rozdrobnione kawałki z powodu swojej wielkości bywają nie do końca strawione; i w takiej postaci, opornie przesuwają się ku jelitu grubemu.
photl.com
Zbyt małą ilość wypijanych płynów lub picie w większej ilości płynów niewłaściwych (kawa, herbata, cola, sztucznie barwione i słodzone napoje gazowane) – by stolec mógł uformować się prawidłowo, musi być odpowiednio nawilżony. Mała podaż płynów powoduje, że są one w pierwszej kolejności wykorzystywane przez ustrój do utrzymania w sprawności podstawowych układów potrzebnych do działania organizmu. Z tej przyczyny racje wody przypadające na jelito grube i kał, mogą być zdecydowanie za małe. Dorosły człowiek prowadzący tryb życia o umiarkowanej aktywności powinien wypijać ok. 2-3 litry na dobę. Za mało wilgoci w kale powoduje również brak błonnika w diecie
Zbyt małą ilość ruchu – jelita lubią wszelkie rodzaje aktywności fizycznej. Sprzyja ona pobudzeniu ich perystaltyki. Ruch wspomaga przesuwanie się masy organicznej w kierunku odbytnicy. Ułatwia też formowanie stolca.
Uwaga!
Czynniki obciążające psychikę – stres i depresja mogą poważnie zaburzyć pracę jelit, ponieważ wpływają hamująco na odruch wypróżniania się. Zaparcie może pojawić się także jako skutek wyjazdu czyt pobytu w szpitalu – kiedy jest się skazanym na korzystanie ze wspólnej toalety.
Choroby – nie tylko te toczące się w jelitach i w przewodzie pokarmowym, jak na przykład zespół jelita drażliwego, szczelina odbytu czy rak okrężnicy, ale także i inne: niedoczynność tarczycy czy choroby dolnego odcinka kręgosłupa. Najczęściej zaparcie ostre pojawia się na skutek gwałtownie rozwijającej się choroby zakaźnej.
Jak myślicie, z czym wiążą się Wasze dolegliwości? Rozpoznaliście ich przyczynę?