Zatrucie grzybami - objawy

Choroby    
ocena

W okresie letnim bardzo często mamy doczynienia z tym problem. Zbieranie grzybów jest bardzo popularnym hobby u osób w różnym wieku. Ludzie nie zawsze zdają sobie sprawy z zagrożenia, jakie występuje w przypadku zjedzenia trującego grzyba. Osoby zbierające grzyby, często uważają się za znawców w tym temacie.

Zatrucie grzybami - objawy

morguefile.com

Po zebraniu grzybów, same je przebierają i identyfikują grzyby trujące, które odrzucają. Często jednak także wśród grzybów według nas nietrujących znajdują się te niezpieczne dla zdrowia. Obecnie występuje tak wiele rodzajów grzybów, często podobnych do siebie, które bardzo trudno dobrze rozpoznać.

Zdarza się, że nawet doświadczeni grzybiarze popełniają blędy. Znane są takie przypadki zatruć grzybami, które sa zbierane i przebierane przez doświadczonych grzybiarzy. Wynika z tego, że spożywanie grzybów, zawsze niesie za sobą ryzyko zatrucia. Objawy zatrucia grzybami są bardzo zróżnicowane. Zależa one rodzaju substancji toksycznych występujących w określonym grzybie trującym, a tym samym od gatunku grzyba, który będzie przyczyną zatrucia, a także od wieku pacjenta i jego stanu zdrowia. Nasilenie tych objawów zależy również od ilości grzybów, jaka zostanie zjedzona.

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym występuje charakterystyczny okres trwający 6 do 12 godzin, w którym nie występują żadne objawy. Po tym czasie pojawiają się zaburzenia żołądkowo- jelitowe(bóle brzucha, biegunki, nudności, wymioty). W tym czasie następuje także spadek ciśnienia tętniczego krwi i silne odwodnienie organizmu. Chory powinien być hospitalizowany. Po 1- 2 dobach obserwowana jest znaczna poprawa stanu zdrowia, a następnie chory wkracza w trzecią fazę zatrucia- wątrobową. Przebieg tej fazy uzależniony jest od ciężkości zakażenia.

Przy zatruciu muchomorem czerwonym, głównie występujące objawy dotyczą układu nerwowego- halucynacje i pobudzenie. Poza tymi objawami występują zaburzenia żołądkowo- jelitowe- wymioty, nudności, biegunki, a po 2- 3 dobach- zaburzenia wdzienia, łzawienie, ślinotok, hipertermia, wzmożona potliwość, bradykardia.

Jeśli po zjedzeniu potrawy z grzybów, zauważymy u siebie jakiekolwiek objawy, należy natychmiast zgłosić się do lekarza, gdyż mogą być one spowodowane spożyciem grzybów trujących.

Zbieracie grzyby? Znacie się na tym wystarczająco dobrze czy bardzo dobrze? Znacie zasady udzielania pierwszej pomocy? Podzielcie się doświadczeniami.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 2 =