Choroby Zatrucie jadem kiełbasianym - leczenie

Zatrucie jadem kiełbasianym – leczenie

-

Na początku warto sobie uzmysłowić, że w warunkach fizjologicznych nad pracą naszych mięśni szkieletowych niejako czuwa układ nerwowy. W organizmie występują specjalne miejsca nazywane płytkami nerwowo-mięśniowymi.

Opisując to bardzo obrazowo, przez nerw ruchowy przechodzi impuls, szereg reakcji sprawia, że do przestrzeni synaptycznej uwalniane są cząsteczki transmitera, jakim jest acetylocholina. Natomiast na komórkach mięśni znajdują się receptory dla tej substancji. Połączenie acetylocholiny z receptorem znajdującym się na komórce mięśniowej zapoczątkowuje skurcz mięśnia. Tą harmonię burzy toksyna botulinowa. Wiąże się ona początkowo z receptorem dla acetylocholiny, natomiast później sprawia, że coraz mniejsza ilość tego transmitera zostaje uwalniana do szczeliny synaptycznej. W efekcie dochodzi do stanu, gdy mięśnie ulegają stopniowo porażeniu wiotkiemu.

O zatruciu jadem kiełbasianym myślimy wtedy, kiedy u pacjenta pojawiają się charakterystyczne objawy polegające na zaburzeniach widzenia, uczuciu suchości w jamie ustnej, zaparciach, osłabieniu mięśni szkieletowych, które to symptomy zjawiają się nagle. Zwykle pomaga także zebranie dokładnego wywiadu od pacjenta, ze szczególnym uwzględnieniem tego, czy chory spożywał jakieś konserwy, których pokrywy były uwypuklone albo czy jadł żywność własnej produkcji, która mogłaby być przechowywana w nieodpowiednich warunkach.

Jeśli istnieją podstawy, aby przypuszczać, że mamy do czynienia z takim zatruciem lub kiedy zamanifestują się objawy, należy szybko rozpocząć leczenie. Uważa się, że powinno być ono zapoczątkowane bez zwłoki, najpóźniej do 3 dób od wystąpienia pierwszych patologicznych objawów. Zatrucie jadem kiełbasianym leczy się w swoisty sposób. Pacjentowi podaje się surowicę antybotulinową. Zawiera ona specyficzne przeciwciała, które mają za zadanie zneutralizować działanie neurotoksyny.

Z uwagi na to, że występują w przyrodzie różne typy toksyny botulinowej, często na początku nie wiadomo, który z tych typów wywołuje chorobowe zmiany u danego pacjenta. Dlatego zazwyczaj stosuje się takie surowice, które w swoim składzie zawierają przeciwciała ukierunkowane przeciwko najpopularniejszym i najczęstszym typom toksyny, zatem typom A, B i E. Chory, któremu podaje się antytoksynę, powinien być dokładnie obserwowany. Najważniejsze jest wczesne zauważenie ewentualnych działań niepożądanych w wyniku jej podawania. Mogą one mieć poważny charakter, jak np. wstrząs anafilaktyczny, choroba surowicza.

Ciężkie przypadki zatrucia jadem kiełbasianym mogą się wiązać z koniecznością przebywania pacjenta na oddziale intensywnej terapii i wdrożenia specjalistycznego postępowania. Może dojść także do wtórnych zakażeń u tych pacjentów, które wymagają dołączenia do terapii antybiotyku.

Czy znacie kogoś, kto cierpiał na to zatrucie? Jakie leczenie zastosowano? Wypowiedzcie się.

Karolina Kalicka

Karolina Kalicka – lekarz medycyny. Ukończyła Wydział Lekarski z Oddziałem Anglojęzycznym na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Chciałaby specjalizować się w internistyce. Miłośniczka teatru szekspirowskiego i pływania.



Nasz specjalista pisze o sobie:

Mam wiele wspólnego z żywiołem, jakim jest woda. Potrafię powoli, starannie, sumiennie i wytrwale pracować, niczym kropla deszczu, która drąży skałę. Dzięki konsekwencji i systematyczności ukończyłam w tym roku studia na wydziale lekarskim.

W relacjach towarzyskich daję się poznać jako gejzer radości, uśmiechu, energii. Uwielbiam  szaleństwa na parkiecie oraz basen, gdzie czuję się jak ryba w wodzie. Bardzo podoba mi się hiszpański język i temperament, a wakacje najchętniej spędzałabym otulona falami ciepłego morza. Choć czasami moje życie przypomina rwący górski potok, w zaciszu domowym jestem spokojna niczym tafla jeziora.

Najbardziej cenię sobie miłość, rodzinę i – oczywiście – zdrowie. Marzę o ambitnych wyzwaniach i dalekich podróżach po oceanach świata… najlepiej z czekoladą w dłoni, bo mam do niej absolutną słabość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Kim jest sommelier?

W czasach współczesnych obserwować możemy powstawanie wielu nowych zawodów, które mają związek z postępem technologicznym. Zdawałoby się również, iż pośród nich również praca sommeliera jest zajęciem stosunkowo nowym. Nic bardziej mylnego! To francuskie słowo, które oznacza osobę wykwalifikowaną w kwestii win, ma przecież swój staropolski odpowiednik w zawodzie podczaszego.

Podawanie do stołu – serwis angielski

Podawanie potraw za pomocą serwisu angielskiego zazwyczaj odbywa się na dużych przyjęciach. W naszym kraju może wydawać się dość nietypowy i niezbyt elegancki, ale savoir – vivre uznaje metodę jego stosowania. Na czym polega serwis angielski?

Zobacz też

Podbiał – właściwości lecznicze

Podbiał to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Kiedy jego żółte kwiaty zaczynają błyszczeć w słońcu, wiadomo, że zima odchodzi na dobre. Nadchodzi czas cieplejszych dni i... wczesnowiosennych infekcji dróg oddechowych. Podbiał pomaga zaś w leczeniu tych właśnie schorzeń.

Mocna latarka – 5 dowodów na to, że musisz ją mieć!

W ostatnich latach dużą popularność zdobyły nowoczesne mocne latarki LED. Co jasne, najpierw trafiły one do różnego rodzaju służb...

Zakupy spożywcze online?

Polacy od lat dokonują zakupów przez Internet. Dostępność produktów w sieci jest bardzo wysoka, a sprzedawcy oferują konkurencyjne ceny....

Może Cię zainteresuje: