Poniżej przedstawiamy przepisy na ciasteczka amerykańskie do samodzielnego wykonania w domu. Do ich wykonania
1,5 szkl. mąki,
2 małe jajka,
0,5 szkl. brązowego cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 buteleczkę aromatu waniliowego,
pół łyżeczki soli,
1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
1/3 kostki rozpuszczonego masła,
drobno posiekana czekolada mleczna.
Wszystkie suche składniki, a więc mąkę, brązowy cukier, cukier waniliowy, sól i sodę oczyszczoną wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Do całości należy wbić dwa jajka, wlać roztopione masło oraz dodać odrobinę aromatu waniliowego. Wszystkie te składniki ponownie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, ciągnącej masy, do której pod sam koniec wrzucamy czekoladowe okruchy, ok. 100 g czekolady.
Blachy, na której będziemy wypiekać ciasteczka, nie należy smarować żadnym tłuszczem. Na czystą i suchą blachę należy wykładać niewielkie porcje ciasteczek. Tak przygotowane ciasteczka należy piec przez maksymalnie 8 minut w temperaturze 180 st. C.
Do wykonania nieco innych amerykańskich ciasteczek
250 g gorzkiej czekolady,
100 g czekolady mlecznej,
75 g cukru kryształu,
85 g miękkiego masła,
100 g masła orzechowego,
1 jajko,
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
100 g mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
100 g solonych fistaszków.
100 g gorzkiej czekolady należy rozpuścić w rondelku, wrzucić do niego cukier, miękkie masło, masło orzechowe, wanilię oraz jajko i wszystko bardzo dokładnie i powoli wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać do masy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę oraz pokruszone 100 g czekolady mlecznej i gorzkiej oraz orzeszki i wszystko to ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wykładać na suchą blachę tworząc małe, okrągłe placuszki na których układamy ostatnią część (50 g) czekolady. Ciasteczka powinny być układane od siebie w pewnej odległości, aby nie zlepiły się ze sobą, kiedy zaczną wyrastać. Całość należy wypiekać w 180 st. C przez maksymalnie 12 minut i zdejmować z blachy dopiero po chwili, kiedy lekko przestygną.
Znacie inny przepis na cookies? Podzielcie się nim w komentarzu.