Do samodzielnego wykonania domowych babeczek biszkoptowych potrzebne jest:

5 jajek
5 płaskich łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki
ananas w puszce
galaretka o dowolnym smaku
foremki do pieczenia babeczek

Przygotowanie babeczek najlepiej jest rozpocząć od zrobienia galaretki, aby w czasie przygotowywania babeczek już tężała i była gotowa w odpowiednim momencie. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i białka ubić mikserem w głębokiej misce na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania, do piany należy dodać cukier i nadal miksować. Następnie do masy należy dodawać stopniowo żółtka i drewnianą łyżką delikatnie mieszać całość. Następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę i nadal delikatnie mieszać drewnianą łyżką, aż całość uzyska jednolitą konsystencję gładkiej, puszystej masy. W przepisie tym ważne jest, aby już na samym początku bardzo dobrze ubić cukier z białkami.

Tak przygotowane ciasto biszkoptowe należy przekładać do foremek pamiętając, aby nie wypełniać ich po same brzegi, a jedynie do 3/4 wysokości. Babeczki należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy nie spiekają się za bardzo z wierzchu. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. Następnie na każdej babeczce należy układać po kawałku ananasa i zalewać tężejącą już galaretką. Tak udekorowane babeczki należy od razu wkładać do lodówki i pozostawić je tam tak długo, aż galaretka zupełnie stężeje.

Do przygotowania babeczek biszkoptowych można wykorzystać również inny przepis. Należy przygotować 6 jaj, 25 dag cukru pudru, 15 dag mąki oraz kawałek margaryny i odrobinę bułki tartej do foremek.

W pierwszej kolejności należy białka oddzielić od żółtek, wlać je do głębokiej miski i ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier puder i ucierać tak długo, aż masa uzyska niemal biały kolor. Następnie masę z żółtek należy delikatnie przekładać do piany z białek i koniecznie drewnianą łyżką mieszać całość, aby składniki się połączyły. Mąkę należy przesiać przez sitko i stopniowo, po kilka łyżek dodawać do piany, cały czas mieszając bardzo powoli drewnianą łyżką.

Foremki do babeczek należy nasmarować margaryną, posypać bułką tartą i wykładać do nich masę biszkoptową. Nie należy wypełniać ich jednak po same brzegi. Piekarnik trzeba rozgrzać do 160 stopni i zapiekać w nim babeczki przez około 20 minut. Pod sam koniec babeczki można przykryć z wierzchu papierem śniadaniowym, aby zbytnio się nie spiekły, tylko dobrze upiekły w środku. Powstałe w efekcie babeczki stanowią doskonałą bazę do dalszych dekoracji, już wedle gustu i smaku.

Znacie inny przepis na babeczki biszkoptowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMarynata do pieczeni – przepisy
Następny artykułBabeczki cytrynowe – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here