Do samodzielnego wykonania domowych babeczek biszkoptowych potrzebne jest:
5 jajek
5 płaskich łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki
ananas w puszce
galaretka o dowolnym smaku
foremki do pieczenia babeczek
Przygotowanie babeczek najlepiej jest rozpocząć od zrobienia galaretki, aby w czasie przygotowywania babeczek już tężała i była gotowa w odpowiednim momencie. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i białka ubić mikserem w głębokiej misce na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania, do piany należy dodać cukier i nadal miksować. Następnie do masy należy dodawać stopniowo żółtka i drewnianą łyżką delikatnie mieszać całość. Następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę i nadal delikatnie mieszać drewnianą łyżką, aż całość uzyska jednolitą konsystencję gładkiej, puszystej masy. W przepisie tym ważne jest, aby już na samym początku bardzo dobrze ubić cukier z białkami.
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe należy przekładać do foremek pamiętając, aby nie wypełniać ich po same brzegi, a jedynie do 3/4 wysokości. Babeczki należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy nie spiekają się za bardzo z wierzchu. Po wyjęciu babeczek z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia. Następnie na każdej babeczce należy układać po kawałku ananasa i zalewać tężejącą już galaretką. Tak udekorowane babeczki należy od razu wkładać do lodówki i pozostawić je tam tak długo, aż galaretka zupełnie stężeje.
Do przygotowania babeczek biszkoptowych można wykorzystać również inny przepis. Należy przygotować 6 jaj, 25 dag cukru pudru, 15 dag mąki oraz kawałek margaryny i odrobinę bułki tartej do foremek.
W pierwszej kolejności należy białka oddzielić od żółtek, wlać je do głębokiej miski i ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce umieścić żółtka, cukier puder i ucierać tak długo, aż masa uzyska niemal biały kolor. Następnie masę z żółtek należy delikatnie przekładać do piany z białek i koniecznie drewnianą łyżką mieszać całość, aby składniki się połączyły. Mąkę należy przesiać przez sitko i stopniowo, po kilka łyżek dodawać do piany, cały czas mieszając bardzo powoli drewnianą łyżką.
Foremki do babeczek należy nasmarować margaryną, posypać bułką tartą i wykładać do nich masę biszkoptową. Nie należy wypełniać ich jednak po same brzegi. Piekarnik trzeba rozgrzać do 160 stopni i zapiekać w nim babeczki przez około 20 minut. Pod sam koniec babeczki można przykryć z wierzchu papierem śniadaniowym, aby zbytnio się nie spiekły, tylko dobrze upiekły w środku. Powstałe w efekcie babeczki stanowią doskonałą bazę do dalszych dekoracji, już wedle gustu i smaku.
Znacie inny przepis na babeczki biszkoptowe? Podzielcie się nim w komentarzu.