Babeczki serowe - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Wypieki z dodatkiem białego twarogowego sera należą do jednych z moich ulubionych. I nie mówię tu tylko o tradycyjnym serniku z dodatkiem brzoskwiń lub rodzynek, ale także o drożdżowych bułeczkach wypełnianych serem czy kruchych rogalikach z tym samym nadzieniem. Doskonałym urozmaiceniem słodkich wypieków z dodatkiem twarożku są słodkie i kruche babeczki.

Babeczki serowe - przepis

photoxpress.com

Do ich samodzielnego wykonania potrzebne są składniki na ciasto, a więc:

Będzie potrzebne:

4 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
pół kostki prawdziwego masła
1 szklanka cukru pudru
6 surowych żółtek

Do wykonania masy należy przygotować:

pół kilograma białego sera
3 żółtka
1 szklankę cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczyptę soli
białko z trzech jajek

Najpierw należy przygotować serową masę. Ser trzeba dokładnie zmielić w maszynce, a następnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, miękką margarynę posiekaną na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować, aby masa była gładka. W osobnej misce należy ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Do serowej masy należy delikatnie dodawać pianę z białek, mieszając całość łyżką. Kiedy masa serowa będzie już gotowa, należy odstawić ją do lodówki.

Następnie przygotowujemy ciasto. W tym celu masło i margarynę należy wyłożyć na stolnicę, dodać cukier, przesianą przez sitko mąkę i wszystkie składniki posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i z całości zagnieść elastyczne ciasto, ewentualnie dodając mąkę tak, aby ciasto się nie kleiło i dobrze odchodziło od rąk. Następnie należy je niezbyt cienko rozwałkować, wycinać z niego krążki wielkości foremek, w których chcemy piec babeczki. Foremki należy przed wylepianiem ich ciastem nasmarować margaryną. Następnie do każdej wkładać ciasto, dokładnie dociskając je do brzegów i dna, wkładać łyżką trochę serowej masy, a drugi krążek układać na masie i zlepiać z brzegami dolnego, tworząc zamkniętą bryłę, aby ser nie wyciekał w czasie pieczenia.

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, włożyć do niego wypełnione ciastem foremki i zapiekać tak długo, aż wierzchnia warstwa uzyska złoty kolor. Po wyjęciu babeczki należy odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek.

Znacie inny przepis na babeczki serowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 4 =