Do ich samodzielnego wykonania potrzebne są składniki na ciasto, a więc:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
pół kostki prawdziwego masła
1 szklanka cukru pudru
6 surowych żółtek
Do wykonania masy należy przygotować:
3 żółtka
1 szklankę cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczyptę soli
białko z trzech jajek
Najpierw należy przygotować serową masę. Ser trzeba dokładnie zmielić w maszynce, a następnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, miękką margarynę posiekaną na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować, aby masa była gładka. W osobnej misce należy ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Do serowej masy należy delikatnie dodawać pianę z białek, mieszając całość łyżką. Kiedy masa serowa będzie już gotowa, należy odstawić ją do lodówki.
Następnie przygotowujemy ciasto. W tym celu masło i margarynę należy wyłożyć na stolnicę, dodać cukier, przesianą przez sitko mąkę i wszystkie składniki posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i z całości zagnieść elastyczne ciasto, ewentualnie dodając mąkę tak, aby ciasto się nie kleiło i dobrze odchodziło od rąk. Następnie należy je niezbyt cienko rozwałkować, wycinać z niego krążki wielkości foremek, w których chcemy piec babeczki. Foremki należy przed wylepianiem ich ciastem nasmarować margaryną. Następnie do każdej wkładać ciasto, dokładnie dociskając je do brzegów i dna, wkładać łyżką trochę serowej masy, a drugi krążek układać na masie i zlepiać z brzegami dolnego, tworząc zamkniętą bryłę, aby ser nie wyciekał w czasie pieczenia.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, włożyć do niego wypełnione ciastem foremki i zapiekać tak długo, aż wierzchnia warstwa uzyska złoty kolor. Po wyjęciu babeczki należy odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek.
Znacie inny przepis na babeczki serowe? Podzielcie się nim w komentarzu.