Babeczki z kremem - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione śmietankowym lub waniliowym kremem maślanym, budyniowym bądź czekoladowym z nałożonymi na wierzch słodko-kwaśnymi owocami to jeden z najsmaczniejszych deserów, smakujących zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Babeczki z kremem - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Istota ich smaku tkwi w rodzaju ciasta, dobranej do niego kremowej masie i odpowiednio przygotowanych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody, borówki, czy nawet rabarbar. Do wykonania babeczek z kremem będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

250 g mąki tortowej
100 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka o temperaturze pokojowej

Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić pokrojone na kawałki masło, wsypać przesiany przez sitko cukier puder i sól, rozetrzeć składniki palcami tak, by zaczęły się tworzyć grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajka. Wyrabiać ciasto palcami, aż będzie zwarte. Gdy składniki się połączą, ugniatać dłonią do gładkości (co dzieje się bardzo szybko). Utoczyć z ciasta kulę, zawinąć w woreczek foliowy lub folię spożywczą i włożyć do lodówki 2 godziny.

Następnie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Wyciąć z niego kółka i wyłożyć nimi tarteletki lub foremki do babeczek. Kółka muszą być większe od średnicy foremek. Nadmiar ciasta odciąć. Foremki włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut. Po czym nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Nakłuć widelcem ciasto. Przygotować je do pieczenia według któregoś ze sposobu:

- do foremek z ciastem wcisnąć lekko foremki o tym samym kształcie i tej samej wielkości
- foremki z ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ziarna fasoli

Babeczki piec przez 15 minut, usunąć z nich dodatkowe foremki lub papier z fasolą i wstawić je ponownie do piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu odczekać z 5-6 minut i wyjąć ciastka z foremek.
Kiedy wystygną, napełnić kremem i przykryć owocami.

Do przygotowania kremu do babeczek będzie potrzebne:

500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowy lub waniliowy
1 łyżka pszennej mąki
2-3 łyżki cukru
1 kostka masła


Budyń wymieszać z połową mleka, mąką oraz cukrem i ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić, nakładając na wierzch folię, by nie zrobił się twardawy kożuch. Rozetrzeć masło i dodawać do niego stopniowo - po 1 łyżeczce budyniu. Za każdym razem dokładnie wymieszać, by się nie zwarzył. Gotowym kremem napełniać wystudzone babeczki.

Znacie inny przepis na babeczki z kremem? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 2 =