Babka gotowana – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Tradycyjne ciasto przygotowane w nieco inny sposób to babka gotowana. Najlepiej podać ją z polewą, smaczna jest też z lukrem. Lista składników, jakie będą potrzebne, nie jest zbyt długa ani bardzo skomplikowana.

Będzie potrzebne:

1 szkl. mąki, najlepiej tortowej,
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 szkl. białego cukru,
6 jajek,
25 dag masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropel aromatu waniliowego.

UWAGA!

Jedyny nietypowy element, to specjalna forma do gotowania babek – forma z przykrywką. Możemy taką formę kupić w sklepie gospodarczym, formy mogą być żeliwne lub z innego żaroodpornego tworzywa. Coraz bardziej popularne i częściej spotykane są formy z silikonu.

Robienie babki również nie jest skomplikowane. Najpierw rozdzielamy jajka – osobno żółtka, osobno białka. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Najlepiej ucierać lekko miękkie masło, jest wtedy najłatwiej.

Mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Stopniowo wsypujemy mąkę do masy maślano–jajecznej, ubijając cały czas mikserem. Dodajemy aromat.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Kiedy jesteśmy pewni, że piana jest sztywna, ale nie za sucha, łączymy ją z masą jajeczną – delikatnie mieszamy, już nie mikserem, lecz dużą łyżką, najlepiej drewnianą.

Ciasto wlewamy do przygotowanej specjalnej formy do gotowania babek. Zamykamy formę i wstawiamy do dużego garnka lub rondla z zimną wodą (dobrze, jeśli garnek jest płaski) i obciążamy formę, aby się nie ruszała. Przykrywamy garnek pokrywką idealnie dopasowaną. Ciasto powinno się gotować 1 godzinę i 15 minut. Czas należy liczyć nie od zagotowania wody, lecz od początku.

Znacie inny przepis na babkę gotowaną? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
1.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =