Babka marmurkowa – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Babka to rodzaj ucieranego ciasta, które przygotowuje się poprzez utarcie masła na puszystą masę z żółtkami i cukrem, dodanie ubitej na sztywno piany z białek i upieczenie w średnio nagrzanym piekarniku.

Babka marmurkowa – przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Najpopularniejszą przez lata była tzw. babka piaskowa. Tradycyjnie do ucierania masła używało się wielkiej glinianej miski zwanej makutrą i specjalnym tłuczkiem o zaokrąglonym zakończeniu rozcierało się masę o ziarnistą powierzchnię makutry.

Współcześnie masę do piaskowej babki nie tyle uciera się, co miksuje na najwyższych obrotach miksera, choć zwolennicy tradycji - przynajmniej przed świętami Wielkanocy cierpliwie zasiadają przed makutrą i oddają się z wielką przyjemnością odchodzącej w zapomnienie czynności ręcznego utarcia ciasta.

Babka marmurkowa w przeciwieństwie do piaskowej posiada dwie warstwy, jasną i ciemną – uzyskaną poprzez dodanie do ciasta kakao. Czasami przypomina kształtem kakowych i kremowych esów-  floresów babkę zwaną zebrą,  w której specjalnie tak miesza się widelcem wlane do formy dwukolorową masę, by stworzyła wzór jasnych i kakaowych pasów.

Do przygotowania babki marmurkowej w dużej foremce będziemy potrzebować.

Będzie potrzebne:
50 dag mąki
20 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
masło do wysmarowania foremki
bułka do obsypania foremki

Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki strząsnąć. Białka oddzielić od żółtek.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło włożyć do drugiej, większej miski i utrzeć na pulchną masę, po czym dodawać kolejno żółtka, po każdym miksując masę przez chwilkę na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo dodać cukier, ekstrakt z wanilii, olejek migdałowy lub ekstrakt z migdałów. Białka utrzeć ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie połączyć z masą, przesypać mąką, delikatnie wymieszać. Połowę masy przełożyć do formy, do pozostałej części wmieszać kakao i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut.

Upieczenie ciasta poznajemy po suchości drewnianego patyczka, który wkłada się w ciasto. Jeśli na patyczku zostaje wilgotna masa, ciasto powinno się piec dalej.

jak upiec babkę marmurkowąFot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na babkę marmurkową? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 4 =