25 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej 25 dag cukru 15 dag masła 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć na puszystą masę, po czym dodać cukier na przemian z jajkami, które wbijać kolejno po jednym, za każdym razem chwilkę ucierając mikserem na wysokich obrotach. Wlać ekstrakt z wanilii, zetrzeć skórkę z umytej pomarańczy, wsypać proszek do pieczenia i przesianą mąkę, a na końcu wmieszać mleko i sok pomarańczowy. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30 – 40 minut. Patyczek po wyjęciu musi być suchy.
Po upieczeniu wyjąć z formy, lekko wystudzić, polać pomarańczowym lukrem.
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku pomarańczowego
Cukier puder umieścić w garnuszku, wlać sok i dokładnie rozetrzeć za pomocą łyżki. Jeśli jest za gęste, dolać z łyżkę soku, jeśli za rzadkie – dosypać cukru pudru.
Jeśli chce się uzyskać lukier, który nie tylko smakuje pomarańczowo, ale również kolorem nawiązuje do soczystego miąższu owego owocu, wystarczy dodać kilka kropel mocno pomarańczowego barwnika spożywczego. Lukrem posmarować ciepłe jeszcze ciasto, po całkowitym wystygnięciu kroić na kawałki, podawać z konfiturami z pomarańczy i odrobiną masła. W podobny sposób można przygotować babkę cytrynową lub limonkową.
Znacie inne przepisy na babkę pomarańczową? Podzielcie się nimi!