Bananowe ciasto bezglutenowe - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Banana bread, czyli chlebek bananowy, to specyficzne ciasto o dość lepkiej konsystencji, ale niezwykle smaczne i aromatyczne.

Bananowe ciasto bezglutenowe - przepis

sxc.hu

Będzie potrzebne:

- 4 bardzo dojrzałe banany, pieczone (instrukcja na końcu)
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki maślanki
- olejek lub cukier waniliowy
- 1/2 szklanki siekanych orzechów (miękkich - włoskich, nerkowców)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę keksówkę nasmaruj masłem. Mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, cukier, sodę, sól i masło. Gdy masa jest jednolita, dodaj po jednym jajku, a następnie – stopniowo – maślankę. Ubijaj, aż masa stanie się puszysta. Wmieszaj teraz banany, wanilię i orzechy i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem foremki i przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę i piętnaście minut, ale pamiętaj o sprawdzaniu, czy ciasto się nie przypala, a patyczek w nie wbity wychodzi czysty i suchy.

Zanim zaczniesz kroić chlebek, odczekaj przynajmniej kwadrans.

Pieczone banany:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blasze rozpostrzyj folię aluminiową, a na niej ułóż banany w skórce, nacięte w kilku miejscach. Piecz, aż skórka będzie czarna, a z nacięć zacznie wydobywać się sok. Zwykle, dla przeciętnej wielkości banana, czas pieczenia to około 15 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Nie próbuj rozbrajać bananów, póki nie będą zimne. Obierz banany a ich miąższ rozgnieć widelcem.

Czy znacie inny przepis na to ciasto? Podajcie go w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 3 =