Beza - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Beza, czyli słodkie, łatwo kruszące się ciastko z miękkim ciągnącym się wnętrzem, wykonana jest jedynie z dwóch składników: ubitych na sztywną pianę białek i cukru. Mała ilość składników to jedna z zalet owej słodkości, należącej od kilku stuleci do najwykwintniejszych deserów podawanych na królewskich i arystokratycznych stołach.

Beza - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Choć sama beza jest już świetnym deserem uświetniającym towarzyskie spotkanie, w ciągu wieków przybyło przepisów łączących jej kruchość i delikatność z kremową konsystencją różnych mas oraz ze smakiem owoców. Takim przykładem jest ciasto - pleśniak z chrupiącą bezową warstwą, bezowy tort zwany tortem Pawłowej, czy bezowe rolady zwijane z bitą śmietaną.

Pieczenie bezików - małych bezowych ciasteczek - można zaplanować wtedy, kiedy przygotowujemy ciasta wymagające dużej ilości żółtek i w ten sposób wykorzystać zostające białka.

Do wykonania sporej ilości bez będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

4 schodzone białka
szczypta soli
300 g cukru

Nagrzać piekarnik do 140 stopni C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i sztywna. Masę wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia za pomocą szprycy z dużym otworem lub specjalnego rękawa do wyciskania kremów, robiąc między białymi kleksami nieduże odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku: większe ok. 40 minut, mniejsze - ok. 30 minut.

Bezy są ciastkami wymagającymi wprawy i dlatego nie należy zniechęcać się pierwszymi nieudanymi próbami. Jedną ze wskazówek, dzięki którym przygotowywanie bezowych słodkości ma stać się sukcesem, jest pozostawienie ich po upieczeniu w gorącym, ale już wyłączonym piekarniku. Inną radą jest suszenie bez przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Z białek ubitych z cukrem można wykonać także podstawę do bezowego tortu zwanego tortem Pawłowej. Piecze się ją tak samo jak małe bezy, a następnie dekoruje bitą śmietaną i truskawkami.

Do najbardziej znanych, obok tortu Pawłowej, bezowych deserów należą także:

- tort mokka - bezowe blaty przekładane kawowym kremem,
- torcik japoński - bezowe blaty z dodatkiem zmielonych uprażonych orzechów laskowych, przekładane czekoladowym kremem,
- tort hiszpański - blaty bezowe przekładane bitą śmietaną z dodatkiem konfitur.

Beza może być także świetnym uzupełnieniem kruchych ciast z owocami. W tym celu należy ubić 4 białka z 100 g drobnego cukru i rozłożyć na jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach czy śliwkach i piec wszystko 45-50 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przez 15-20 minut. Beza powinna być krucha, podpieczona w górnej warstwie na jasnobrązowy kolor i biała w środku.

Znacie inny przepis na bezę? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 3 =