Ciasta i desery Chałwa - przepis

Chałwa – przepis

-

Cały sekret chałwy tkwi w jej cennych właściwościach. Zawarte w niej witaminy A, T, E oraz witaminy z grupy B odpowiedzialne są za odpowiedni stan naszej skóry, włosów i paznokci, usprawniają funkcjonowanie systemu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pamięć oraz wpływają pozytywnie na krzepliwość krwi. Ponadto w chałwie zawarty jest kwas linolowy obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający również ryzyko wystąpienia chorób serca. Chałwa zawiera duże ilości protein, wapnia i magnezu.

Choć może wydawać się to skomplikowane, chałwę można samodzielnie przygotować w domu. Do jej wykonania

1,5 szkl. cukru,
2 szkl. wody,
pół kostki masła,
1 szkl. kaszy manny,
migdały i orzechy.

Do niedużego rondelka należy wlać wodę, wsypać do niej cukier, dokładnie wymieszać i na niewielkim ogniu gotować nieustannie mieszając, aż z obu tych składników powstanie syrop o stosunkowo gęstej konsystencji.

W tym czasie na patelni należy rozpuścić na niewielkim ogniu masło, wsypać do niego kaszę mannę i smażyć ją nieustannie mieszając do momentu, aż uzyska złoto-żółty kolor. Wtedy do kaszy należy wlać wciąż gorący syrop cukrowy i bardzo dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę należy jeszcze przez chwilę podgrzewać, aby cukier nadal był płynny, a następnie przelać całość do przygotowanego wcześniej, niedużego naczynia żaroodpornego, rozgrzać piekarnik do 120-130 st. C, wstawić do niego naczynie z masą i przez maksymalnie 15 minut zapiekać całość. Ma to na celu przede wszystkim doprowadzenie do stanu, kiedy kasza manna wchłonie cały syrop cukrowy.

Po wyjęciu masy z piekarnika należy przygotować kilka niewielkich miseczek, masę z kaszy i cukru wyłożyć do każdej po trochu, dokładnie ją ugnieść, udekorować cynamonem, migdałami lub orzechami włoskimi i podawać.

Znacie inny przepis na chałwę? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułBiały ser – przepis
Następny artykułNalewka z mirabelek – przepis
Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Oprocentowanie nominalne a rzeczywiste

Oprocentowanie nominalne i rzeczywiste to dwie wielkości, które bank musi nam podać, ponieważ to według nich będziemy mogli ocenić koszt kredytu i porównać poszczególne oferty. Różnica między nimi może wynosić nawet kilka procent, a wynika to z faktu, że każda z nich informuje nas w zupełnie inny sposób o tym, ile pieniędzy będziemy musieli oddać bankowi.

Wrzesień w ogrodzie – prace pielęgnacyjne

We wrześniu pod koniec lata nasze ogrody wyglądają równie pięknie jak na początku. Królują późno kwitnące kwiaty, które wraz z innymi krzewami tworzą przykuwające wzrok kompozycje.

Zobacz też

Czarno-białe wnętrza – aranżacje

Biel i czerń - barwy, które dają bardzo silny kontrast. Mieszkanie urządzone w odcieniach czerni i bieli na pewno będzie wyglądać nietypowo i awangardowo, a nawet trochę w stylu op –art, jednak we wszystkim trzeba znaleźć umiar – szczególnie jeśli chodzi o projektowanie kontrastu.

Jak dobrać buty narciarskie dla dziecka? 5 rad

Przygotowania do nowego sezonu narciarskiego czas zacząć. Dzieci uwielbiają zabawę na stoku i szybko nabywają nowych umiejętności. Jednym z...

Jak udekorować swój dom na Święta? 5 pomysłów

Z całą pewnością różnego rodzaju dekoracje są jednym z najważniejszych elementów odpowiedzialnych za tworzenie świątecznej atmosfery w każdym domu...

Może Cię zainteresuje: