Ciasteczka greckie - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Poniższe kruche greckie ciasteczka zachwycają swoją niezwykłą kruchością i delikatnym smakiem, powstałym dzięki dodaniu do ciasta mielonych migdałów i obtoczeniu ciastek w cukrze pudrze.

Ciasteczka greckie - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

W Grecji owe ciasteczka znane są pod nazwą maślano - migdałowych kruchych ciasteczek. Są podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy i bardzo ważnych uroczystości w życiu Greka.

Do przygotowania smacznych greckich ciasteczek będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

280 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki brandy lub żubrówki
5 szklanek mąki
200 g mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
ok. szklanka cukru

Masło umieścić w misce i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na krem. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier puder, żółtka - po każdym chwilkę miksować i na końcu ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszać sodę, szczyptę soli i wlać brandy lub żubrówkę. Dodać partiami przesianą mąkę i mielone migdały. Powstałą w ten sposób kruszonkę przełożyć na stolnicę i zagnieść ze śmietaną w kulę jednolitego ciasta, które podzielić na dwie części.

Każdą z nich rozwałkować (najlepiej między dwoma warstwami folii spożywczej) na placek o grubości ok. 2,5 cm. Wyciąć ciastka foremkami o różnych kształtach, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.

Po upieczeniu zdjąć z blachy, odczekać chwilkę i oprószyć dodatkowym cukrem pudrem. Można również najpierw obtoczyć ciastka w cukrze, a potem dodatkowo posypać cukrem pudrem przesiewanym przez sitko.

Co można zrobić jeszcze z upieczonymi ciasteczkami? Można polukrować je migdałowym lukrem zamiast posypywać cukrem pudrem. Do przygotowania takiego lukru będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropel ekstraktu z migdałów

Cukier puder wsypać do garnuszka, zalać wodą, dodać ekstrakt z migdałów. Dobrze rozetrzeć. Jeśli lukier jest za rzadki dosypać cukru pudru, jeśli za gęsty – dolać troszeczkę gorącej wody. Polukrować ciasteczka, odstawić do zaschnięcia lukru.

Znacie inny przepis na ciasteczka greckie? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 4 =