W Grecji owe ciasteczka znane są pod nazwą maślano – migdałowych kruchych ciasteczek. Są podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy i bardzo ważnych uroczystości w życiu Greka.
Do przygotowania smacznych greckich ciasteczek będzie potrzebne:
280 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki brandy lub żubrówki
5 szklanek mąki
200 g mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
ok. szklanka cukru
Masło umieścić w misce i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na krem. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier puder, żółtka – po każdym chwilkę miksować i na końcu ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszać sodę, szczyptę soli i wlać brandy lub żubrówkę. Dodać partiami przesianą mąkę i mielone migdały. Powstałą w ten sposób kruszonkę przełożyć na stolnicę i zagnieść ze śmietaną w kulę jednolitego ciasta, które podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować (najlepiej między dwoma warstwami folii spożywczej) na placek o grubości ok. 2,5 cm. Wyciąć ciastka foremkami o różnych kształtach, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Po upieczeniu zdjąć z blachy, odczekać chwilkę i oprószyć dodatkowym cukrem pudrem. Można również najpierw obtoczyć ciastka w cukrze, a potem dodatkowo posypać cukrem pudrem przesiewanym przez sitko.
Co można zrobić jeszcze z upieczonymi ciasteczkami? Można polukrować je migdałowym lukrem zamiast posypywać cukrem pudrem. Do przygotowania takiego lukru będzie potrzebne:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropel ekstraktu z migdałów
Cukier puder wsypać do garnuszka, zalać wodą, dodać ekstrakt z migdałów. Dobrze rozetrzeć. Jeśli lukier jest za rzadki dosypać cukru pudru, jeśli za gęsty – dolać troszeczkę gorącej wody. Polukrować ciasteczka, odstawić do zaschnięcia lukru.
Znacie inny przepis na ciasteczka greckie? Podzielcie się nim z nami.