Ciasto Angel food – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Ciasto anielskie jadło, czyli angel food to przepyszna, delikatna odmiana biszkoptu.

Ciasto Angel food – przepis

tablespoon.com

Ciekawostką jest to, że przyrządza się go bez żółtek – świetnie więc sprawdzi się, gdy akurat zostanie ci nadmiar białek – po cieście drożdżowym czy spaghetti carbonara. 

Zaletą anielskiego jadła jest to, że nie opada, jest wilgotne i doskonale nadaje się na torty. Nie należy przerażać się też, że ciasto słabo rośnie – ze względu na sposób przygotowania na pewno będzie puszyste.

Będzie potrzebne:
półtorej szklanki białek (ok. 8-10 białek z dużych jajek) w temperaturze pokojowej
półtorej szklanki cukru-pudru
jedna szklanka mąki, przesianej
szczypta soli
cukier waniliowy
kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)

Angels
Źródło: Katarzyna Wyka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Ubij pianę z białek, dodając do nich szczyptę soli. Gdy piana jest całkiem sztywna, wsyp cukier waniliowy i dodaj olejek, a następnie ubijaj jeszcze przez moment, by równomiernie je rozprowadzić. Wymieszaj ze sobą mąkę i cukier puder. Mieszaninę do piany dodawaj w małych porcjach, za każdym razem dokładnie, choć delikatnie mieszając masę. Tortownicę nasmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Niektórzy zalecają, by pominąć ten krok, a ciasto od blachy oddzielić po upieczeniu nożem.

Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut.

Czy smakował Wam taki biszkopt? A może wolicie tradycyjną wersję, jaka jest Wasza opinia?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 2 =