Drożdżowe ciasto z owocami jest jednym z najlepszych propozycji na podwieczorek. Puchate, mięciutkie ciasto z kawałkami soczystych owoców, posypane cynamonową kruszonką, polane słodkim lukrem to jedna z wyśmienitych propozycji zdolnych zaspokoić zmysł węchu, smaku i wzroku każdego łasucha. Do wykonania ciasta drożdżowego z rabarbarem na blaszce o wymiarach 25×35 cm
450 g mąki tortowej (3 i 1/2 szklanki),
2 jajka,
100 g masła,
3/4 szkl. cukru,
30 g drożdży,
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka,
750 g rabarbaru,
1,5 łyżeczki cynamonu,
ponadto do kruszonki: 200 g mąki (1 i 1/2 szklanki),
100 g masła,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki oleju słonecznikowego.
Zaczynamy od kruszonki: wszystkie składniki wsypać do miski, rozetrzeć palcami, aby powstałe niewielkie grudki i odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło roztopić i ostudzić. Do mleka dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru, przykryć i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę i wsypać szczyptę soli, dodać jajka ubite z 2 łyżkami cukru. Wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy lub esencję waniliową. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże. Wszystko zmiksować. Na końcu dolać wystudzone masło. Masę wyrobić mikserem na gładkie, niezbyt gęste ciasto, następnie przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar obrać i pokroić na prostokątne, mniejsze kawałki. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je do formy i ułożyć na nim rabarbar lekko wciskając, posypać cynamonem i kruszonką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Polać lukrem.
Znacie inne przepisy na ciasto drożdżowe z rabarbarem? Podzielcie się nimi w komentarzach.