Do samodzielnego wykonania ciasta marchewkowego
trochę ponad szklanka oleju,
|4 jajka,
2 szkl. drobno startej marchewki,
2 szkl. mąki,
2 szkl. cukru kryształu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
kilka orzechów włoskich,
nieduże opakowanie rodzynek.
W osobnej misce należy utrzeć z cukrem jajka do momentu uzyskania puszystej i gładkiej masy. Do tak powstałej masy należy dodawać po trochę mąki, wlewać równocześnie olej i mieszać, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły i nie powstały grudki. Na końcu należy do całej masy dodać startą marchewkę równomiernie ją rozcierając. Do ciasta trzeba dodać jeszcze proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, drobno posiekane orzechy oraz rodzynki i dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną masę należy przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy i piec w 180 st. C przez około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odstawić je do wystudzenia, a w tym czasie zrobić polewę.
W tym celu należy wszystkie potrzebne do jej wykonania składniki wrzucić do naczynia, dokładnie ze sobą wymieszać i podgrzewać na niewielkim płomieniu do momentu, aż cukier dobrze się rozpuści i uzyskamy w rezultacie gładką masę o jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewą należy posmarować dobrze wystudzone ciasto i podawać krojone na niewielkie kwadraty.
Do wykonania nieco innej polewy potrzebne jest 400 g cukru, 100 g serka kremowego oraz 50 g masła. Wszystkie te składniki należy przełożyć do głębokiego naczynia i ucierać mikserem tak długo, aż dobrze się ze sobą połączą. Po skończeniu, masę należy wstawić na kilka godzin do lodówki, aby nieco stwardniała. Kiedy będzie już zimna należy ciasto przekroić w poprzek na dwie warstwy, jedną z nich posmarować masą, przykryć drugą i kroić na nieduże porcje.
Znacie inny przepis na ciasto marchewkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.