Ciasto Marcinek – przepis

Ciasta i desery    
ocena

W listopadzie, na święto świętego Marcina, tradycja nakazuje pieczenie specjalnych ciast. Z jednej strony są to poznańskie rogale, a z drugiej ciasto Marcinek. Przepis nie jest skomplikowany, każdy poradzi sobie bez problemu z jego zrobieniem.

Ciasto Marcinek – przepis

photoxpress.com

Będzie potrzebne:

1 kg mąki,
masło,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka i 2 dodatkowe żółtka,
cukier waniliowy,
250 ml śmietanki,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Masło trzeba przygotować wcześniej – musi być półmiękkie. Następnie masło, obydwa jajka i dodatkowe żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy do niej mąkę. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w drugiej części śmietany i również dodajemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy rękami na gładkie, dość delikatne ciasto.
Ciasta musimy podzielić na 10 równych części, im więcej tym lepiej. Każdą część cienko i pieczemy osobno w dużej blasze, której co ciekawe nie trzeba smarować tłuszczem, w temperaturze ok. 200 st., aż  ciasto będzie miało lekko złoty kolor.
Kiedy placki się pieką, robimy masę.

Będzie potrzebne:
500 ml śmietany 18%,
500 ml śmietanki kremówki,
szkl. cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
łyżeczka cukru waniliowego.

Najpierw ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Musi być naprawdę porządniedobrze ubita. Potem dodajemy do niej kolejne składniki masy. Wszystko razem ubijamy.

Kiedy wszystkie placki się upieką i ostatni lekko ostygnie zaczynamy przekładać je dość obficie smarując masą. na górze powinno wypaść ciasto. Wierzch ciasta posypujemy na przykład startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami lub lukrujemy. Gotowe ciasto należy pozostawić na kilka godzin.

Znacie inny przepis na Marcinka? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 1 =

Polecamy

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek