Piegusek biszkoptowy
5 jajek
15 dag cukru
15 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag maku
Żółtka oddzielić od białek, które ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodać cukier, kolejno po jednym żółtku, za każdym razem chwilkę miksując i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Na koniec delikatnie wmieszać mak. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a potem z formy, by spód i brzegi nie zawilgotniały. Oprószyć cukrem pudrem.
Z takiego biszkoptowego pieguska można przygotować smaczny tort z następującymi masami:
I masa czekoladowo – śmietankowa:
3 tabliczki białej czekolady
250 ml słodkiej mocno schłodzonej śmietanki kremówki – 36 %
1 łyżka cukru pudru
Czekoladę rozpuścić na parze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć ze schłodzoną czekoladą.
II masa kawowo – budyniowa:
1 kostka masła
1 opakowanie kremu do karpatki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu kremu do karpatki, po czym przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżeczce zimnego budyniu i w niewielkich porcjach kawy. Rozsmarować na poszczególnych warstwach ciasta.
Pieguska można upiec w tortownicy bądź w keksówce, ale równie ciekawym pomysłem jest zrobienie z niego muffinek, czyli małych, o charakterystycznym kształcie babeczek, pieczonych w specjalnych metalowych, silikonowych lub papierowych foremkach. Po wystudzeniu babeczek przystraja się je kremem lub jakąkolwiek masą używając szprycki do dekoracji tortów lub fantazyjnie nakładając szpatułką.
Jakie ciasto najbardziej lubicie? Podzielcie się opiniami i przepisami!