5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 mały cukier waniliowy,
1 szklanka cukru,
250 g masła
25 dag wiórek kokosowych + 70 g wiórek do posypania
125 ml słodkiej śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać obie rodzaje mąki. Prostokątną lub kwadratową blaszkę wysmarować masłem lub olejem, oprószyć bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok. 30-40 minut, aż ciasto podrośnie i nabierze jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z form, przekroić na trzy równe blaty.
Przygotować krem: z mleka odlać niecałą szklankę, w której wymieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i obydwa cukry. Wymieszane w mleku budynie wlać do wrzącego mleka, zagotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń na przemian z łyżką wiórków kokosowych. Gotowym kokosowym kremem przełożyć biszkoptowe blaty, zostawiając troszkę na posmarowanie wierzchu. Śmietankę ubić na sztywno, wmieszać cukier puder, posmarować nią boki ciasta. Wiórkami obsypać wierzch i boki, lekko wcisnąć je w krem i śmietankę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jest również wersja ciasta rafaello bez pieczenia.
2 śmietankowe budynie
0,5 l mleka
6 łyżek cukru
1 kostka miękkiego masła
200 g wiórek
1 paczka krakersów
Z podanej ilości mleka odlać 1 szklankę, w której wymieszać budynie i cukier, resztę zagotować, wlać do wrzącego mleka budyniową mieszankę, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia. Masło dobrze utrzeć, dodawać do niego stopniowo zimny budyń na zmianę zwiórkami kokosowymi (50 g wiórków odsypać). Kwadratową blaszkę wyłożyć folią aluminiową, na niej rozłożyć pierwszą warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować połowę masy maślano-budyniowej, na nią wyłożyć drugą warstwę krakersów, na koniec zaś resztę kremu. Ostatnią warstwę kremu posypać wiórkami, lekko wklepać je w krem. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny. Kroić w kostkę.
Znacie inne przepisy na rafaello?