Jego wykonanie i potrzebne do niego składniki można podzielić na etapy, według których jest robione. Tak więc – do zrobienia biszkoptu będą potrzebne:

4 jajka
szczypta soli
¾ szklanki cukru
4 kopiate łyżki mąki
proszek do pieczenia (około 1 łyżeczki)

Do wykonania zielonej masy z kolei będą potrzebne:

1 litr soku z zielonego banana lub innego o zielonej barwie
3 budynie śmietankowe

Na koniec, do zrobienia białej masy będą potrzebne:

1 opakowanie śmietany kremówki 36% o pojemności 500 ml
1 opakowanie agrestowej lub cytrynowej galaretki
¾ szklanki gorącej wody.

Dodatkowo będą potrzebne:

800 ml gorącej wody
2 opakowania ciastek biszkoptowych
2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)

Przygotowanie Shreka rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka należy oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do piany po trochu cukru, a następnie stopniowo wlewamy żółtko rozmieszane z łyżeczką wody. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całość mieszać drewnianą łyżką, dodając delikatnie po trochu mąki. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 140 stopni.

Następnie przygotowujemy zieloną masę. Półtorej szklanki soku wlewamy do rondelka i rozpuszczamy w niej budynie z torebek, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. W osobnym garnku gotujemy pozostałą część soku, dolewamy do niego rozpuszczony w soku budyń i gotujemy, w dalszym ciągu mieszając. Na ostudzony biszkopt wylewamy zieloną masę i odstawiamy do wystygnięcia, wygładziwszy jej powierzchnię. Następnie układamy na niej biszkoptowe delicje.

Przygotowanie białej masy rozpoczynamy od rozpuszczenia w ¾ szklanki gorącej wody 1 opakowania galaretki, którą po zagotowaniu odstawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy mikserem przez kilka minut, mieszamy z ostudzoną i lekko stężałą galaretką i nadal ubijamy. Całość należy wylać na ułożone na cieście biszkopty i odstawić do stężenia.

Następnie w 800 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie zielone galaretki i odstawiamy, aby się ścięły. Kiedy już nieco ostygnie, całość wylewamy na białą masę i pozostawiamy całe ciasto w zimnym miejscu, aby wszystkie składniki dobrze się ochłodziły i zastygły.

Znacie inny przepis na ciasto Shrek? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto kruche – przepis podstawowy
Następny artykułGruszki w winie – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here