Jego wykonanie i potrzebne do niego składniki można podzielić na etapy, według których jest robione. Tak więc – do zrobienia biszkoptu będą potrzebne:
4 jajka
szczypta soli
¾ szklanki cukru
4 kopiate łyżki mąki
proszek do pieczenia (około 1 łyżeczki)
Do wykonania zielonej masy z kolei będą potrzebne:
1 litr soku z zielonego banana lub innego o zielonej barwie
3 budynie śmietankowe
Na koniec, do zrobienia białej masy będą potrzebne:
1 opakowanie śmietany kremówki 36% o pojemności 500 ml
1 opakowanie agrestowej lub cytrynowej galaretki
¾ szklanki gorącej wody.
Dodatkowo będą potrzebne:
800 ml gorącej wody
2 opakowania ciastek biszkoptowych
2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)
Przygotowanie Shreka rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka należy oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do piany po trochu cukru, a następnie stopniowo wlewamy żółtko rozmieszane z łyżeczką wody. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całość mieszać drewnianą łyżką, dodając delikatnie po trochu mąki. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 140 stopni.
Następnie przygotowujemy zieloną masę. Półtorej szklanki soku wlewamy do rondelka i rozpuszczamy w niej budynie z torebek, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. W osobnym garnku gotujemy pozostałą część soku, dolewamy do niego rozpuszczony w soku budyń i gotujemy, w dalszym ciągu mieszając. Na ostudzony biszkopt wylewamy zieloną masę i odstawiamy do wystygnięcia, wygładziwszy jej powierzchnię. Następnie układamy na niej biszkoptowe delicje.
Przygotowanie białej masy rozpoczynamy od rozpuszczenia w ¾ szklanki gorącej wody 1 opakowania galaretki, którą po zagotowaniu odstawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy mikserem przez kilka minut, mieszamy z ostudzoną i lekko stężałą galaretką i nadal ubijamy. Całość należy wylać na ułożone na cieście biszkopty i odstawić do stężenia.
Następnie w 800 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie zielone galaretki i odstawiamy, aby się ścięły. Kiedy już nieco ostygnie, całość wylewamy na białą masę i pozostawiamy całe ciasto w zimnym miejscu, aby wszystkie składniki dobrze się ochłodziły i zastygły.
Znacie inny przepis na ciasto Shrek? Podzielcie się nim w komentarzu.