Ciasto Stefania, Stefanka - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Jedliście Stefanię? A Stefankę? Miłośników domowych wypieków nie zdziwi pytanie, a jedynie naprowadzi na pomysł ponownego przyrządzenia ciasta o wdzięcznym żeńskim imieniu, kojarzącym się z ciocią podającą swoim siostrzeńcom lub bratankom kawałki pysznego ciasta w trakcie rodzinnego spotkania.

Ciasto Stefania, Stefanka - przepis

http://pixabay.com

Warto dodać jeszcze jedno: ciasto Stefania różni się od Stefanki tym, że nie trzeba jej piec, gdyż do jej wykonania używa się herbatników.

Będzie potrzebne:

krem:

1 l mleka
1 szkl kaszy manny błyskawicznej
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
kwasek cytrynowy do smaku kilka kropel olejku migdałowego

placki:

60 dag mąki
1 jajko
3/4 szkl cukru
40 g masła
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło rozpuścić z miodem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, dodać cukier, sodę, masło z miodem, śmietanę, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, każdą upiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wystudzić.

Ugotować kaszę, ostudzić, podzielić na dwie części. Utrzeć pierwszą kostkę masła, dodać stopniowo połowę kaszy, połowę cukru i kakao, utrzeć na puszysty krem. Rozłożyć na pierwszym zimnym placku, ułożonym w blaszce, przykryć drugim plackiem. Utrzeć drugą kostkę masła, powoli dodawać kaszę, potem pozostały cukier, kwasek cytrynowy i kilka kropel aromatu migdałowego. Ukręcić puszysty krem, wyłożyć go na drugi placek i przykryć trzecim. Polać czekoladową polewą.

 Ciasto Stefanię robi się tak samo poza tym, że zamiast trzech warstw pieczonych placków przygotowuje się dwie lub trzy warstwy z herbatników.

I co myślicie? ;) Znacie inne fajne przepisy na ciasta z miodem? Podzielcie się nimi!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 4 =