Ciasta i desery Ciasto Stefania, Stefanka - przepis

Ciasto Stefania, Stefanka – przepis

-

Warto dodać jeszcze jedno: ciasto Stefania różni się od Stefanki tym, że nie trzeba jej piec, gdyż do jej wykonania używa się herbatników.

krem:

1 l mleka
1 szkl kaszy manny błyskawicznej
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
kwasek cytrynowy do smaku kilka kropel olejku migdałowego

placki:

60 dag mąki
1 jajko
3/4 szkl cukru
40 g masła
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło rozpuścić z miodem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, dodać cukier, sodę, masło z miodem, śmietanę, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, każdą upiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wystudzić.

Ugotować kaszę, ostudzić, podzielić na dwie części. Utrzeć pierwszą kostkę masła, dodać stopniowo połowę kaszy, połowę cukru i kakao, utrzeć na puszysty krem. Rozłożyć na pierwszym zimnym placku, ułożonym w blaszce, przykryć drugim plackiem. Utrzeć drugą kostkę masła, powoli dodawać kaszę, potem pozostały cukier, kwasek cytrynowy i kilka kropel aromatu migdałowego. Ukręcić puszysty krem, wyłożyć go na drugi placek i przykryć trzecim. Polać czekoladową polewą.

Ciasto Stefanię robi się tak samo poza tym, że zamiast trzech warstw pieczonych placków przygotowuje się dwie lub trzy warstwy z herbatników.

I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na ciasta z miodem? Podzielcie się nimi!

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak udekorować dom na Boże Narodzenie?

Wystrój domu na Boże Narodzenie stanowi nie lada wyzwanie dla domowników. Oplatanie wszystkiego lampkami jest efektowne, ale mało oryginalne. Jeśli zależy Ci na wyjątkowych ozdobach, które będą miały wartość sentymentalną, spróbuj samodzielnie je wykonać.

Jak zrobić pochodnię w Minecfraft?

Pochodnia to bardzo przydatne narzędzie, dzięki któremu nie musimy obawiać się nocy (a przynajmniej nie w takim stopniu, jak bez niej), a także przyozdobimy nasze powstające włości. Jej produkcja jest naprawdę prosta, warto zatem skusić się o wytworzenie kilku sztuk.

Zobacz też

Figura kolumna – jak się ubierać?

O tym, że kobiety nie są zadowolone ze swojego wyglądu wiadomo nie od dziś. Jednak nie zawsze jest to tylko i wyłącznie kwestia nadwagi, bądź nieproporcjonalnej figury, którą obdarzyła natura. Bardzo często o tym, czy kobieta wygląda atrakcyjnie czy też nie, decyduje w dużej mierze odpowiednio dobrany strój, właściwie skomponowane dodatki i zgranie wszystkich tych elementów kolorystycznie.

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: