Ciasta i desery Ciasto z Colą - przepis

Ciasto z Colą – przepis

-

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Czekoladę rozpuścić w dużej misce z masłem na parze, po czym wymieszać z jajkami ubitymi z cukrem, ekstraktem waniliowym i olejem, następnie wlać Coca – colę i suche składniki. Połączyć wszystko mikserem na średnich obrotach, przelać do blaszki do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy.

Po upieczeniu wyjąc, wystudzić i polać czekoladowo – cocacolowym lukrem, do którego przyrządzenia będzie potrzebne:

200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

6 łyżek masła

2 łyżki kakao

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/8 łyżeczki soli

ok. 2 szklanek cukru pudru

1/3 szklanki Coca-Coli

Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć mikserem na kremową masę, dodać połowę cukru pudru, czekoladę, Coca-Colę, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko dobrze utrzeć. Następnie wmieszać pozostałą część cukru i kakao. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać cukru pudru. Jeśli masa jest za gęsta, dolać odrobinę Coca-Coli.

Powstałą pomadą posmarować ciasto.

Podawać z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.

I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy z Coca-Colą w drugoplanowej roli? Podzielcie się nimi!

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak budować dobre relacje z rodzicami po ich rozwodzie?

Kiedy rodzice się rozwodzą, zawsze istnieje niebezpieczeństwo pogorszenia relacji pomiędzy nimi a dziećmi. Niezależnie od tego, czy dzieci są niepełnoletnie, czy też prowadzą już samodzielne życie, jest to trudna sytuacja. Jak zatem nie zepsuć relacji ze swoimi rodzicami po rozwodzie?

Wątróbka wieprzowa z cebulką – przepis

Wątróbki ani ozorka czy serca, nie mówiąc o cynadrach, nie spotkamy w wielu restauracjach. A szkoda, przecież to nasze, polskie, choć zapomniane danie. Jeśli ktoś raz spróbuje mięciutkiej, rozpływającej się w ustach wątróbki, przyprawionej jedynie pieprzem i solą, przesiąkniętej aromatem smażonej cebulki czy jabłka – będzie często do niej wracał.

Zobacz też

Jak skonfigurować Internet?

Instalacja Internetu nie należy do prostych czynności, a wszystko za sprawą różnorodności sieci i sposobów konfiguracji połączeń sieciowych. Oto kilka niezbędnych rad o których warto pamiętać przy zakładaniu Internetu.

Nowoczesne dewocjonalia – gadżety chrześcijańskie

Dla człowieka wierzącego wiara to trochę więcej niż tylko zwykły światopogląd. Jest to pewien sposób przeżywania swojego życia, który...

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Może Cię zainteresuje: