Ciasta i desery Ciasto z gruszkami – przepis

Ciasto z gruszkami – przepis

-

1 szklanka mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 1 jajko 4 dojrzałe gruszki 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 120 ml mleka 120 ml słodkiej śmietany 30 -36 % 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru cukier do posypania 4 jajka 1 płaska łyżeczka mąki

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól, cukier puder, wkroić masło, wymieszać wszystko palcami, tworząc grudki, dodać jajko i wyrobić ciasto, aż nabierze zwartej konsystencji. Zawinąć w folię i schłodzić na godzinę w lodówce.

Gruszki umyć, obrać i spryskać sokiem z cytryny. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, wlać 3 łyżki wody, wsypać 3 łyżki cukru i dusić ok. 5 minut.

Mleko, śmietanę, ekstrakt z wanilii i dwie trzecie cukru zagotować w drugim garnku. W miseczce ubić jajka z pozostałym cukrem, następnie wmieszać mąkę i wlać do wrzącego mleka ze śmietaną cały czas mieszając, by nie powstały grudki, odstawić do ostygnięcia. Od czasu do czasu zamieszać masę.

Po upływie godziny ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na bardzo cienki placek, wylepić nim formę do tarty, wstawić do lodówki na 30 minut, po czym nakłuć kilkanaście razy ciasto widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapełnić ziarnami fasoli i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec 15 minut, po czym usunąć papier z fasolą i podpiec bez niczego jeszcze 5 minut.

Gruszki odsączyć z syropu, pokroić w plasterki, rozłożyć na ciepłym cieście, zalać jajeczną masą i od razu wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, piec, aż wierzch masy nabierze złotego koloru.

Po upieczeniu posypać obficie cukrem i podawać na ciepło.

ciasto z gruszkami przepissxc.hu

Znacie inny przepis na ciasto z gruszkami? Podzielcie się nim w komentarzu.

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Najlepsze gry wyścigowe

W dzisiejszych czasach na rynku mamy prawdziwy zalew gier wyścigowych. Ogólnie można je podzielić na symulacje, w których wiernie odwzorowane są różnego rodzaju statystyki, model jazdy oraz arcade'ówki, które choć mniej realistyczne, to jednak często potrafią o wiele bardziej bawić przeciętnych graczy, dzięki łatwemu w opanowaniu mechanizmowi rozgrywki.

Jak pomóc choremu na depresję?

Leczenie depresji to proces długotrwały i trudny. Depresja jest schorzeniem, które ma wpływ zarówno na chorego, ale również na jego środowisko rodzinne, szczególnie gdy osoba chora sprawuje opiekę nad małym dzieckiem.

Zobacz też

Carrom – zasady gry

Carrom, nazywany indyjskim bilardem, to gra dla dwóch lub czterech osób. Do gry potrzebny jest odpowiedni stół oraz dziewiętnaście krążków - dziewięć białych, dziewięć czarnych i jeden czerwony. Miejsca zajmuje się w zależności od liczby uczestników gry. Jeśli jest ich dwóch, siadają na przeciwko siebie, jeśli zaś zawodników jest czterech, miejsca na przeciwko siebie zajmują partnerzy. W trakcie gry nie można już zmieniać miejsca.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: