Do wykonania ciasta

trochę ponad 2,5 szkl. mąki,
1 szkl. bezbarwnego, gazowanego napoju,
1 szkl. oliwy,
1 szkl. cukru,
5 jajek,
2 łyżki prawdziwego kakao,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru waniliowego.

W niezbyt głębokiej misce należy utrzeć na gładką, jednolitą masę cukier z jajkami. W efekcie powinniśmy uzyskać tzw. kogel mogel zupełnie pozbawiony grudek cukru. Następnie należy dodawać do niego po trochę mąki, proszku do pieczenia, gazowanego napoju oraz oliwy. Wszystkie te składniki należy dodawać stopniowo, aby uzyskać gładką, niezbyt lejącą masę bez grudek.

Uzyskaną w efekcie masę należy podzielić na dwie równe części i każdą z nich umieścić w osobnej misce. Następnie obie z nich rozmieszać z odpowiednimi składnikiem: jedną z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Składniki te należy dokładnie ze sobą wymieszać, szczególnie w przypadku kakao, aby równomiernie rozłożyło się w masie.

Zebrę można piec w dowolnej formie. Doskonale nadaje się do tego celu tortownica, wąska forma na keks czy też niezbyt duża, zwykła prostokątna blacha. Zatem bez względu na to, jaką formę wybierzemy należy dokładnie posmarować ją margaryną i posypać bułką tartą.

Do tak przygotowanej formy można zacząć wylewać masy. Należy jednak robić to bardzo ostrożnie i z zachowaniem odpowiedniej kolejności. Najpierw należy wylać ciemną masę, około 3-4 łyżek, w zależności od wielkości formy, a następnie dokładnie tyle samo łyżek białej masy, na nią ponownie należy wylać kilka łyżek ciemnej masy i tak, aż do wykończenia wszystkich składników.

Formę należy włożyć do nagrzanego do 150 st. piekarnika i piec ciasto przez około półtorej godziny. Pod sam koniec pieczenia można wbić do ciasta drewnianą wykałaczkę, aby sprawdzić, czy jest dobrze pieczone w środku. Będzie o tym świadczył fakt, że po wbiciu i wyjęciu jej z ciasta powinna być sucha.

Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do wystygnięcia. Do dekoracji doskonale sprawdzi się czekoladowa polewa, którą można kupić lub zrobić samodzielnie topiąc czekoladę.

Znacie inny przepis na zebrę? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAmerykańskie cookies – przepis
Następny artykułJak gotować bób?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here