Pierwszy z przepisów na francuskie rogaliki pozwala na ich wykonanie samodzielnie, łącznie z ciastem. Do tego potrzebne jest:
200 gram masła,
250 gram mąki,
szczypta soli,
półtorej łyżki octu,
5 łyżek zimnej wody,
1 jajko
Mąkę należy lekko posolić, wysypać ją na stolnicę i zrobić w jej środku niewielki dołek. Włożyć do niego pokrojone, utrzymane w temperaturze pokojowej masło. Wodą rozcieńczyć ocet i stopniowo dodawać do mąki wyrabiając zwięzłe i odchodzące od ręki ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko, złożyć na 4 warstwy, znowu rozwałkować, złożyć na 4 warstwy po raz kolejny i czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Następnie tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować je na duży prostokąt o dłuższym boku długości około 35 cm i pokroić na 6 kwadratów, każdy z nich przekroić po przekątnej, aż w efekcie powstanie 12 trójkątów. Do każdego z nich włożyć dowolne nadzienie, konfiturę, dżem lub czekoladową masę, zwinąć w rogaliki, ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie każdy z rogalików posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze około 220 stopni aż uzyskają ładny, złoty kolor.
Ciasto francuskie można również kupić już gotowe, zamrożone w sklepie. Przed przystąpieniem do pieczenia należy je dokładnie rozmrozić, dobrze rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Następnie każdy z nich kroimy po przekątnej, układamy na nich dowolne nadzienie i zwijamy rozpoczynając od strony szerszej do węższej. Tak przygotowane rogaliki należy ułożyć na posmarowaną masłem blachę i piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut. Kiedy lekko przestygną można posypać je cukrem pudrem.
Znacie inny przepis na croissanty? Podzielcie się nim w komentarzu.