Czekolada z chili – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Czekolada z chilli to połączenie znane od wieków. Pili ją już Aztekowie. Przepis jest prosty, a zadowoli każdego łasucha!

Czekolada z chili – przepis

sxc.hu

Będzie potrzebne:
Czekolada w proszku lub tabliczka gorzkiej czekolady
Słodka śmietanka
Sypka przyprawa chili
  1. Krok pierwszy Czekoladę przygotuj według przepisy na opakowaniu.
  2. Krok drugi Pamiętaj, żeby dokładnie rozmieszać proszek w mleku (lub wodzie). Inaczej powstaną grudki. Przez cały czas gotowania musisz również dokładnie mieszać płyn, aż zgęstnieje.
  3. Krok trzeci Jeśli używasz czekolady w tabliczce, rozpuść ją na parze w miseczce. Aby to zrobić najlepiej pokrusz tabliczkę czekolady do miseczki, którą umieść w garnku z odrobiną wody na dnie. Pamiętaj, że woda nie może dostać się do czekolady. Wtedy uzyskamy nie pyszny, lejący się napój, ale raczej coś na kształt niejednolitego musu z grudkami. Do pokruszonej czekolady wlej odrobinę śmietanki. Dzięki niej uzyskasz jedwabisty smak. Rozpuść czekoladę na małym ogniu.
  4. Krok czwarty Kiedy czekolada uzyskała już dobrą konsystencję, dosyp do niej odrobinę ostrego chilli. Nie przesadź jednak! Wystarczy odrobinka!
  5. Krok piąty Kiedy Twoja czekolada z chilli jest już gotowa, przelej ją do wysokiej, przeźroczystej szklanki i udekoruj. Miłośnikom tradycji będzie się ją najlepiej piło z małej filiżanki.

Lubicie połączenie czekolady z chili?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 2 =