Czokobana – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Czokobana to deser oparty na płatkach owsianych, rodzaj bezglutenowego – i jeśli tak wolimy – bezmlecznego puddingu. Ma konsystencję zbliżoną do gęstej kaszki manny, jest lekkostrawny, szybki w przygotowaniu i zdrowy, bo zarówno owies, jak i naturalne kakao to składniki bogate w wartości odżywcze.

Czokobana – przepis

Kasia Wyka

Jest również bardzo pyszny, więc nie zwlekaj i przygotuj go dziś.

Będzie potrzebne:
1 banan
2 łyżki stołowe płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych)
1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego 50% (albo pół łyżeczki kakao 100% i cukier do smaku)
pół szklanki wody, mleka zbożowego lub mleka

Czokobana
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Płatki zalać wodą lub mlekiem i na małym ogniu ugotować na gęsto - ok. 5-7 minut. Przestudzić, dodać połamanego na kawałki banana i kakao. Całość bardzo dokładnie zmiksować, przełożyć do salaterki i ostudzić. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na pudding?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =