4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
4-5 łyżek cukru
40 g świeżych drożdży
3 jajka
szczypta soli
nadzienie:
750 ml mleka
2 śmietankowe lub waniliowe budynie
100 g rodzynek
Drożdże rozkruszyć do garnuszka, wsypać 1 łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko, wszystko dokładnie rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka, ostudzić. Przykryć folią, by na powierzchni nie zrobił się kożuch.
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło, resztę cukru, sól, ekstrakt z wanilii, wbić 2 jajka i żółtko z trzeciego jajka – białko zostanie do posmarowania bułeczek przed włożeniem do piekarnika. Wszystko dobrze wyrobić do powstania zwartego, elastycznego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na cienki prostokątny placek.
Posmarować je budyniem, posypać rodzynkami i zwinąć jak roladę, zaczynając od krótszego boku. Pokroić na ok. 5-6 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę nacisnąć w środku wzdłuż drożdżówki trzonkiem drewnianej łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20-30 minut na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Upieczone, ciepłe jeszcze drożdżówki można polukrować.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na drożdżówki z budyniem? Piszcie w komentarzach.