Faworki mają kształt kokardek, wyrabiane są ze śmietanowego ciasta i smażone są na głębokim tłuszczu podobnie jak pączki i podawane są posypane cukrem pudrem.
Tradycyjny i chyba najbardziej uniwersalny przepis na faworki domowej roboty jest stosunkowo prosty, a wykonywane z niego faworki smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia. Do usmażenia średniej wielkości porcji
5 żółtek,
2 szkl. pszennej mąki,
4 łyżki gęstej śmietany 22%,
2 łyżki spirytusu,
2 łyżki masła,
cukier puder,
szczypta soli.
Uwaga!
Niezbędnym do ich wykonania przedmiotem będzie solidny wałek. W niektórych przepisach zamiast spirytusu podawany jest ocet, jednak spirytus zdecydowanie lepiej sprawdza się w tego rodzaju wypiekach.
Mąkę należy przesiać przez sitko, masło pokroić w cienkie plasterki i zagnieść jak ciasto na pierogi z dodatkiem żółtek, śmietany, spirytusu i soli. Po wyrobieniu i dokładnym zagnieceniu ciasta, które powinno być elastyczne i swobodnie odchodzące od rąk, należy mocno okładać je i tłuc wałkiem, zbijać z powrotem w bryłę i powtarzać czynność kilkakrotnie tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto należy schłodzić wkładając je do lodówki na około 1 godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je dokładnie i cienko rozwałkować, na grubość około 2 mm. W międzyczasie należy przystąpić do rozgrzewania oleju w garnku. Ostrym nożykiem należy wykrawać z ciasta paseczki o szerokości około 3 cm i długości około 12 cm. W wykrojonych paseczkach należy zrobić pośrodku nacięcie o długości około 4 cm i przeciągnąć przez nie jeden z końców paska.
Faworki należy wkładać po kilka sztuk na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć aż będą lekko rumiane. Każdy z osobna należy odwrócić na druga stronę, delikatnie wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Faworki należy podawać posypane cukrem pudrem, jednak najlepiej, gdy wystygną, aby cukier się nie roztopił i nie wsiąkł w ciasto.
sxc.hu
Nadal nie wiesz jak zrobić faworki? Zobacz film WaszaKuchnia.pl:
Znacie inny przepis na faworki? Podzielcie się nim w komentarzu.