Przepisów na gofry jest w książkach kucharskich i na portalach internetowych o gotowaniu całkiem sporo. Jedne są bardziej chrupiące, inne nieco bardziej miękkie, bardziej lub mniej słodkie, mocniej lub słabiej spieczone, cienkie i chrupiące czy raczej grube i puszyste. Zacznijmy więc od ciasta.
Tradycyjne ciasto na gofry powinno zawierać w sobie niewielką ilość tłuszczu, są wtedy smaczniejsze. Do jego wykonania
2 szkl. mąki,
1 łyżka cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1,5 szkl. mleka,
1/2 szkl. wody,
1/4 roztopionego masła.
Wersja niskokaloryczna:
1 szkl. mąki z górką,
2 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 szkl. mleka.
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, najlepiej je zmiksować, aby usunąć wszystkie grudki, a ciasto było delikatne i gładkie. Następnie należy rozgrzać gofrownicę, wylewać na nią ciasto na gofry, zamknąć i co jakiś czas zaglądać do środka, aby za bardzo się nie spiekły. Kiedy będą już złocisto-brązowe należy delikatnie wyjąć je drewnianą łopatką uważając, żeby się nie połamały i nie pokruszyły. Odstawiając je do wystygnięcia nie należy układać ich na płasko, na talerzu, lub jeden na drugim. Najlepiej będzie ułożyć je na kratce z piekarnika.
Równie smaczna jest dietetyczna wersja przepisu, która nadaje się dla osób szczególnie dbających o linię. Jedyny problem może pojawić się z oderwaniem ich od gofrownicy, jednak wystarczy mocniej podważyć je łopatką.
Przepis ten wystarcza na zrobienie około 6 gofrów. Gofry należy wylewać na rozgrzaną gofrownicę i zapiekać na złoto-brązowy kolor. Upieczone z tego przepisu są równie smaczne, jedynie nieco mniej pulchne.
Jako dodatki do gofrów można stosować niemal wszystko co nam smakuje. Najpopularniejsze są te z bitą śmietaną, można podać je również z owocami lub konfiturą. Najsmaczniejsze są te z truskawkami, jagodami, ananasem, brzoskwinią czy kiwi. Gofry doskonale smakują również polane roztopioną czekoladą, skropione miodem lub z dodatkiem kremowej masy do ciast. Równie smaczne są te bez żadnych dodatków posypane jedynie cukrem pudrem.
Znacie inny przepis na gofry? Podzielcie się nimi w komentarzach.