Ciasta i desery Gotowany sernik - przepis

Gotowany sernik – przepis

-

Są serniki wiedeńskie, ciężkie, słabo wyrośnięte, pełne bakalii, o pięknie zrumienionej skórce. Są serniki na zimno, przyrządzane na bazie żelatyny i doskonale nadające się na deser w upalny dzień. Jednak można z łatwością zrobić jeszcze inną wersję, gwarantującą doskonały rezultat – czyli sernik gotowany. Jeśli zrezygnujesz ze spodu z herbatników, może być to deser w pełni bezglutenowy. Można wtedy schładzać go w małych salaterkach, z których wyjmuje się go przed podaniem, dekoruje owocami i bitą śmietaną.

wiaderko twarogu sernikowego, podwójnie mielonego (1 kg)
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 budyń waniliowy niesłodzony
pół szklanki mleka
herbatniki lub gotowy kruchy blat na spód

Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę. Żółtka wymieszaj z twarogiem. W sporym garnku rozpuść masło, dodaj do niego cukier, a później twaróg. Kiedy składniki się połączą, wlej budyń rozprowadzony zimnym mlekiem. Gdy budyń przestanie mieć surowy posmak, dodaj delikatnie pianę z białek, ostrożnie wymieszaj i gotuj, aż masa zacznie gęstnieć. Tortownicę wyłóż herbatnikami i równomiernie rozprowadź po nich masę. Na wierzchu posyp cukrem-pudrem, kakao lub wiórkami kokosowymi.

Do wnętrza ciasta można dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.

I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na gotowany sernik? Podzielcie się nimi!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Kawa Americano – przepis

Często gdy wchodzimy do kawiarni, nazwy i rodzaje kawy powodują mętlik w głowie. Która z serwowanych kawa jest biała? Która czarna? Która jest mocna, a która delikatna? Właściwie wszystkie nazwy brzmią obco. A zatem – americana – co to za kawa?

Dlaczego gramy na giełdzie?

Psychologia pełni istotną rolę w grze na giełdzie – wiele osób uważa, że sukces można odnieść jedynie wtedy, gdy będzie traktowana poważnie. Gra nie może być zabawą, a przemyślanym procesem.

Zobacz też

Nerwica – objawy

Nerwice, inaczej neurozy, to nazwy potoczne zaburzeń nerwicowych. Obejmują one różnorodne zaburzenia psychiczne, które są klasyfikowane według różnych systemów (np. ICD- 10 czy według klasyfikacji prof. Kępińskiego). Kępiński wyróżnia nerwice neurosteniczną, hipochondryczną, natręctw czy lękową.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: