Granola - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Myślisz o zdrowym śniadaniu? Masz wielką ochotę zadbać o swoje zdrowie, zaczynając od samego rana? Możesz to zrobić bez większego wysiłku za pomocą miseczki granoli z jogurtem.

Granola - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Chociaż brzmi tajemniczo, granola to nic innego jak mieszanka płatków owsianych, bakalii i różnych innych dodatków, zwana również muesli.

Będzie potrzebne:

4 szklanki płatków owsianych
1 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki żurawiny

Piekarnik rozgrzać do 160 - 170 stopni. W dużej misce wymieszać następujące suche składniki: płatki owsiane, orzechy, sól, cynamon i cukier. W małym garnku rozpuścić miód z olejem i waniliowym ekstraktem, po czym wlać do miski i dobrze wymieszać ze wszystkim za pomocą drewnianej łyżki. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, którą można wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut co 10 minut mieszając. Po wyjęciu, kiedy jest jeszcze ciepłe wymieszać z rodzynkami i żurawiną, po czym pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika, np. wysokiego słoika. Tak przygotowana granola nadaje się również do zamrożenia, pamiętać wtedy należy o tym, by przechowywać ją w zamrażarce nie dłużej niż 3 miesiące.

To tylko jedna z propozycji granoli, gdyż w jej skład mogą wchodzić: różne suszone owoce, dodawane pod koniec pieczenia lub po wyjęciu blachy z piekarnika, pokrojone migdały, orzechy laskowe, włoskie, pekan i inne, cynamon, imbir, kardamon, nasiona słonecznika, sezamu, dyni, wiórki kokosowe, siemię lniane, wiórki czekoladowe - dodawane również po wyjęciu granoli z piekarnika, czasem można dodać starte jabłko czy startą gruszkę itp. Pomysłów na skład granoli może być tyle, ile jej smakoszy.

Co można zrobić z granoli? Najprostszym sposobem jej użycia jest wymieszanie z jogurtem o naturalnym lub owocowym smaku i dodanie świeżych owoców, np. pokrojonego banana, truskawkę, łyżkę jagód, malin, czy nawet owocowego musu., dżemu bądź przecieru. Innym sposobem wykorzystania granoli są batoniki albo desery: do wysokiej szklanki wkłada się na przemian bitą śmietanę z pokruszoną granolą i owocami. Śmietanę można zastąpić lodami, kremem budyniowym, maślanym lub wykonanym na bazie twarożku czy serka mascarpone.

Znacie inne przepisy na granolę? Podzielcie się nimi!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 2 =