Greckie ciasto miodowe - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Miodownik kojarzy się zwykle z piernikami i innymi korzennymi plackami i ciasteczkami, jednak można upiec także coś zupełnie odbiegającego od powszechnych skojarzeń. Zaskocz swoich gości greckim ciastem miodowym – aromatycznym, pełnym orzechów i słodkim jak... miód.

Greckie ciasto miodowe - przepis

photoxpress.com

Będzie potrzebne:

Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅓ kostki masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- ¼ szklanki mleka
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Syrop miodowy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu płynnego
- ¾ szklanki wody
- 1 łyżeczka soku cytrynowego

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Średnią tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i skórkę pomarańczową. Mieszaninę odstaw na bok.

W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawaj po jednym jajku, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami i mleko, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wtedy wsyp do niego posiekane drobno orzechy.

Masę przełóż do tortownicy i piecz przez 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem. Studź przez kwadrans, a następnie pokrój na kawałki. Polej syropem miodowym.

Przygotowanie syropu miodowego:

W rondelku wymieszaj miód, cukier i wodę i zagotuj powoli, na malutkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Czy znacie inny przepis na to ciasto? Podajcie go w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 3 =