Grillowane banany - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Kiedy przychodzi sezon na grillowanie, na stołach pojawiają się nie tylko gorące, podpieczone warzywa, ryby, kawałki przyrumienionego boczku, karkówki czy chrupiących skrzydełek, ale także, i to coraz częściej, grillowane owoce, w tym banany.

Grillowane banany - przepis

photoxpress.com

Wskazówek dotyczących grillowania bananów jest tyle ilu grillujących. Do najprostszego sposobu ich przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
po 2 banany na osobę

Bananów nie obieramy, kładziemy je całe w skórkach na grillu. Pieczemy aż do momentu, kiedy skórki zrobią się czarne.

Jednak, jeśli spróbujemy już tak przyrządzonych bananów, okaże się, że smak gorącego owocu przywiedzie nam na myśl kilka innych sposobów ich grillowania, a przede wszystkim kilka składników, z którymi można je podać lub upiec.

Eksperymenty z grillowaniem bananów można rozpocząć od zawinięcia je w folię i włożenia w żarzący się węgiel lub trzymania ich na najniższych półkach grilla w bardzo wysokiej temperaturze.

Następnym krokiem jest, przed położeniem na grilla, lekkie rozcięcie owoców i włożeniem pod ich skórkę masła miodowego, do którego przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

50 g miękkiego masła


1-2 łyżki miodu

UWAGA!

Po odwinięciu z folii gotowych bananów, można przenieść je na talerzyki i podać z kleksem kwaśnej śmietany, z porcją bitej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem, można polać jogurtem z musli, sosem toffi, rozpuszczoną czekoladą, posypać rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami, przybrać cząstkami jabłka lub dojrzałej gruszki.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.

W trakcie grillowania powstanie z tego pyszny sos karmelizujący się wraz z bananowym sokiem pod wpływem wysokiej temperatury.

Do takiego miodowego masełka można dodać dużą szczyptę cynamonu, garść uprażonych orzechów bądź migdałów, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/3 waniliowej laski.

Choć najsmaczniejsze banany są tuż po zdjęciu z grilla, warto pokusić się o przygotowanie koktajlu z upieczonego miąższu. Do jego przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
4 grillowane banany
0,5 l jogurtu lub kefiru
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Wyjąć miąższ z bananów i włożyć do wysokiego pojemnika, do którego również wlać jogurt bądź kefir, sok z cytryny i wsypać cukier puder. Wszystko zmiksować blenderem. Rozlać do szklaneczek. Świetne z dodatkiem truskawek, poziomek bądź malin.

banany z grilla przepis

photoxpress.com

Znacie inny przepis na grillowane banany? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 4 =